BRNABIĆEVA SA SAMITA U POZNANJU: Potezi Prištine štete celom regionu
Foto: Vlada Srbije

reagovanje

BRNABIĆEVA SA SAMITA U POZNANJU: Potezi Prištine štete celom regionu

Politika -

Nema stabilne, sigurne, bezbedne i prosperitetne Srbije bez isto takvog regiona, izjavila je sinoć premijerka Srbije Ana Brnabić i naglasila da neodgovornim potezima lideri u Prištini nanose štetu imidžu celog regiona - u političkom, ekonomskom i investicionom smislu.

Brnabić je za RTS rekla da je situacija na KiM i u regionu zbog taksi Prištine bila prva tema na svakom pojedinačnom sastanku koji je imala na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju.

''Ovo je prva godina od 2012. godine da obim regionalne trgovine pada zbog tarifa Prištine. To nije samo zato što se takse odnose na robu iz centralne Srbije i BiH, već što šalju pogrešan signal o međusobnom poverenju,

komunikaciji i dijalog u celom regionu od uspostavljanja Berlinskog procesa. To sve brine'', rekla je Brnabić.

Upitana za neformalne sastanke sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej, Brnabić je rekla da je sa Merkel razgovarala o novoj Evropskoj komisiji, regionalnoj saradnji i problemima koje imamo sa Prištinom i trgovinskim barijerama.

Kako je navela, sa premijerkom Mej je razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Velike Britanije ukoliko dođe do Bregzita.

Brnabić je kazala da se trenutno vode pregovari o nekoliko bilateralnih sporazuma sa Velikom Britanijom među kojima je i sporazum o trgovini, kao i da joj je Mej prenela da postoji sve veće interesovanje britanskih investitora da ulažu u Srbiju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track