SVEDOČENJA SABORACA O ZVERSTVIMA HARADINAJA: Vadio oči srpskim policajcima, sipao so na rane i urinirao po žrtvama
Foto: KURIR

Dosije "Krvnik iz OVK"

SVEDOČENJA SABORACA O ZVERSTVIMA HARADINAJA: Vadio oči srpskim policajcima, sipao so na rane i urinirao po žrtvama

Politika -

Policajci su bili vezani za drvo, sa odsečeni delovima tela, jaukali su od bolova. Haradinaj im je prišao, izvadio nož i ubio, svedočila je Albanka, očevidac zločina iz logora na planini Junik

Iživljavanje nad žrtvama, sakaćenje, silovanja, klanje, ubijanje dece i beba, samo su deo monstruzonih zločina iz dosijea Ramuša Haradinaja, bivšeg vođe terorističkog OVK i kosovskog premijera u ostavci, osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji pred Specijalnim sudom u Hagu.

Priznao zločine

Sam Haradinaj je priznao zločine jer je u svom autobiografskom delu "Razgovori s generalom: Priče o ratu i slobodi" naveo: - Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlušne Albance.

foto: Printscreen/Youtube

Tribunal je odbacio taj dokaz jer nije mogla da se potvrdi autentičnost iskaza. Uprkos sopstvenom priznanju i dokazima koje je Srbija dostavila sudu, Hardinaj je zasad slobodan čovek.

U dokumentaciji su i svedočanstva o svirepoj torturi nad civilima i policajcima. Albanka Lj. K. svedočila je o zverstvima koja je lično počinio Haradinaj u logoru na planini Junik, gde je videla stravičan prizor - dva masakrirana srpska policajca vezana za drvo, koja su, kako je kasnije saznala, oteti u zasedi kod mesta Rastavica.

Zaklao policajce

- Bili su im odsečeni delovi tela i izvađene oči, a u rane im je stavljana so. Zbog strašnih bolova su jaukali. Haradinaj im je prišao s uključenom motorolom podešenom na frekvenciju srpske policije. Izvadio je nož i počeo da ih kolje. Pošto je ubio policajce, okrenuo se otetim ženama. Jednoj je vezao ruke bodljikavom žicom i silovao je, a onda sekao po telu nožem kojim je ubio policajce - svedočila je Lj. K, koja je uspela da pobegne iz logora.

Zabeležen je slučaj dva kidnapovana policajca kojima su pripadnici OVK pod Haradinajevom komandom noževima odsecali delove tela, pa ih žive zakopali u pesak, tako da im se vide samo glave, po kojima su urinirali. Ubili su i srpskog policajca S. P., koga su prethodno mučili, otkinuli mu levu ruku iz ramena, izbili levo oko, odsekli vrh nosa i desno uvo, a s nogu i tela na pojedinim mestima skidali kožu.

Haradinaj je, prema svedočenju bivših saboraca iz OVK, naređenja za likvidacije najčešće izdavao: "Vodite ih kod baca Adema". "Baca" je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

Haradinaj je juče održao redovnu sednicu vlade pošto je preksinoć stigao iz Haga u Prištinu.

Vratio se u Prištinu, održao sednicu vlade

foto: Facebook Printscreen

Do njega su, kaže, stigle glasine da obavljanje vladinih dužnosti nakon ostavke nije ustavno, ali navodi da ne može da se usudi da ostavi vakuum, jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma u vlasti. On je na Fejsbuku napisao: - Granice Kosova ne smeju da se tiču nikoga. Kosovu se ne može nametnuti Dodik republika. Bezuslovni dijalog, odmah.

Pismo Vesli Klark čestitao Haradinaju

Haradinaj je dobio pismo od penzionisanog generala NATO i velikog prijatelja kosovskih Albanaca Vesli Klarka, koji mu je, kako kaže, čestitao na predanosti u postizanju napretka i razvoja Kosova. On je zauzvrat obećao da će narod Kosova biti večno zahvalan i veličati ime i rad Klarka.

(B.Bojić/Foto:Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track