Najnovije vesti

PETORICA SRBA OPTUŽENA ZA RAKETIRANJE SISKA: Čeleketića i njegova 4 saborca terete za pogibju 8 civila u hrvatskim vojnim akcijama Oluja i Bljesak
Foto: Wikipedia

Hrvatsko tužilaštvo

PETORICA SRBA OPTUŽENA ZA RAKETIRANJE SISKA: Čeleketića i njegova 4 saborca terete za pogibju 8 civila u hrvatskim vojnim akcijama Oluja i Bljesak

Politika

ZAGREB - Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice srpskih državljana, među kojima je i komandant Glavnog štaba Srpske vojske Krajine Milan Čeleketić, kojom se terete za reketiranje Siska u vreme akcija Bljesak i Oluja kada je poginulo osam civila, javila je večeras Hina.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo Čeleketića tereti zajedno sa tadašnjim zapovednikom 39. banijskog Korpusa Žarkom Gačićem, komandantom 31. petrinjske brigade Miloradom Jankovićem, komandirom artiljerijskog diviziona u toj brigadi Jovanom Pavlicom i komandantom 39. Banijskog Korpusa Slobodanom Tarbukom.

U optužnici stoji da su u maju i u avgustu 1995. kada je Hrvatska krenula u akciju Bljesak naredili neselektivno bombardovanje Siska, svesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva nasumična paljba mogla prouzrokovati prekomerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

"Podredjeni vojnici učinili su po komandi usled čega je pogodjeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini koji nisu bili legitimni vojni ciljevi te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba", kazali su u tužilaštvu.

Okrivljenog Tarbuka tužilaštvo tereti da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom naredio neselektivno granatiranje Siska i u vreme Oluje, u avgustu 1995. usled čega je poginuo jedan civil, a ranjene su četiri osobe i oštećeno nekoliko porodičnih kuća.

Tarbuka optužnica tereti i da je 4. avgusta 1995. "svestan da je prema odredbama medjunarodnog prava upotreba improvizovanih raketnih lansera zabranjena za korišćenje u naseljenim mestima", naredio ispaljivanje rakete koja je pogodila porodičnu kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

Optuženi nisu dostupni hrvatskom pravosudju, a tužiteljstvo traži da im se odredi istražni zatvor.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...