ODRŽAN OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJE: Đilas izbegao skup, SZS i dalje za bojkot izbora
Foto: Zorana Jevtić

DRUGA RUNDA

ODRŽAN OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJE: Đilas izbegao skup, SZS i dalje za bojkot izbora

Politika -

Predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o finansiranju stranaka. SNS nema ništa protiv da se dodatno unapredi birački spisak, dok iz SZS traže smene u nezavisnim telima, najpre u REM

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) juče je održan drugi po redu sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Tema je bila finansiranje stranaka, skup je protekao mirno, a prisutni su bili predstavnici SNS, SZS, SPS, LDP, DSS, LSV... Za razliku od prethodnog puta, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas nije se pojavio.

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, koja je jedan od organizatora skupa, ocenio je da je sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.

Opet za deset dana

- Bilo je više od 60 ljudi, bilo je 16 stranaka. Opšti utisak je da postoji politička volja da se postigne dogovor. Bilo je oštrijih tonova, ali je sastanak bio konstruktivniji jer je tema bila konkretna - rekao je Antonijević i najavio sledeći susret za desetak dana.

Opozicija je tražila poboljšanje izbornih uslova, na šta je funkcioner naprednjaka Vladimir Orlić izjavio da nemaju ništa protiv da se dodatno unapredi birački spisak:

foto: Zorana Jevtić

- Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stvari koje za SNS nikad nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornom procesu.

Zahtevi

Predstavnik SZS Nebojša Zelenović posle sastanka je ponovio da taj savez neće učestvovati na izborima ako ne budu slobodni i sa fer uslovima. On je kazao da je opozicija ponovila svoje zahteve da se hitno smene svi članovi REM, ali i direktori i članovi Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da se postigne konsenzus o izboru novog sastava RIK.

Gde je opozicionar OTIŠAO DA SE BRČKA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče, komentarišući izostanak Dragan Đilasa sa sastanka vlasti i opozicije, da je ovaj opozicionar otišao da se - brčka.

foto: Beta/Dragan Gojić

- Ja sam rekao da ću uvek da podržavam dijalog i rekao sam da sam za dijalog uvek i svuda. Zašto Đilas nije tu... Zato što je odabrao da se kupa i da se brčka i to je u redu, ali to treba reći narodu.

Vladimir Đukanović OPOZICIJA NEMA PREDLOGE, ONA JE SAMO PROTIV VUČIĆA

Vladimir Đukanović iz SNS je istakao da nije dobro što SZS nije došao s „nekim konstruktivnim predlogom, idejom, s nečim opipljivim, već je njihov jedini zahtev da predsednik Vučić ne učestvuje u predizbornoj kampanji“. Kako kaže, takav zahtev ne bi se mogao implementirati u zakon. On navodi i da su se složili oko toga da bi mogla da se ukine predizborna tišina.

Kurir.rs/K. V. Foto:Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track