EKSKLUZIVNO! ŠTA JE BOKI 13 REKAO POLICIJI: Ako me ubiju, dokazi protiv Zaeva su kod moje mame!
Foto: Printksrin

izjava

EKSKLUZIVNO! ŠTA JE BOKI 13 REKAO POLICIJI: Ako me ubiju, dokazi protiv Zaeva su kod moje mame!

Politika -

Zapretio: Pašće mnogi političari. Imam dokaze protiv državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, na nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, doći će do političkog zemljotresa. Otvoriće se Pandorina

kutija, kazao Jovanovski

Severnoj Makedoniji preti politički zemljotres, i to zbog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, koji je zapretio da će, ako mu se nešto desi u zatvoru, pasti vlada premijera Zorana Zaeva, otkriva Kurir.

bojan jovanovski i gradonačelnici skoplja i karposa
bojan jovanovski i gradonačelnici skoplja i karposafoto: Privatna arhiva

Jovanovski je, kako saznajemo, policiji na saslušanju rekao da ima dokaze protiv Zaeva i njegovih saradnika, među kojima je i premijerov savetnik Zoran Bašanović. Kako je naveo, dokaze o umešanosti u aferi „reket“ sačuvao je na sigurnom, i to na više adresa.

Mnogi će pasti

Boki 13 je, podsetimo, optužen za reketiranje biznismena Jordana Kamčeva, od kog je uzeo 1,5 miliona evra u kešu kako specijalna tužiteljka Katica Janeva, inače štićenica Zaeva, ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.

- Ako me ubijete u zatvoru, pašće i mnogi političari, a tu mislim i na Zaeva i njegovu vladu. Imam dokaze protiv Zaeva i državnog vrha. Sve iz prve ruke. I sve sam ostavio na sigurnom, kod majke i na još nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, ako me ubijete, obesite i to pokušate da predstavite kao samoubistvo, budete li me ovde tukli, mučili, zastrašivali, lepo vam sada kažem, da posle ne bude da niste znali, u Makedoniji će biti politički zemljotres. Otvoriće se Pandorina kutija, niko neće biti pošteđen bude li mi pala dlaka za glave - kazao je na saslušanju Jovanovski.

Ozbiljni igrači

Izvor našeg lista u Severnoj Makedoniji otkriva da ove pretnje nisu nimalo naivne i bezazlene.

boki 13 i aleksandar kirec, sekretar stranke zorana zaeva
boki 13 i aleksandar kirec, sekretar stranke zorana zaevafoto: Privatna arhiva

- Ovo je velika afera, ozbiljni ljudi i ogromne su pare u igri. U Makedoniji kažu da će biti krvi. Boki 13 je reketirao mnoge. Slučaj Kamčev je tek vrh ledenog brega - priča naš sagovornik.

Dodaje da je, osim sa Zaevim i tužiteljkom Janevom, Boki 13 održavao bliske kontakte i sa drugim makedonskim političarima.

Potres u regionu

- Viđao se s ministrom policije Oliverom Spaskovskim i gradonačelnikom Skoplja Petreom Šilegovim, kao i Aleksandrom Kiracovskim, bivšim generalnim sekretarom SDSM, stranke na čijem čelu je Zaev. Kiracovski je podneo ostavku na tu stranačku funkciju u maju, kad su isto učinili i Spaskovski i Šilegov, do tada potpredsednici SDSM. Pored njih, Boki 13 je održavao veze i sa gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrijevskim - navodi naš izvor i dodaje da kontroverzni voditelj viđao i sa stranim diplomatama, među kojima su tamošnji ambasadori Slovenije, Velike Britanije...

Čarls garet, bivši britanski ambasador
Čarls garet, bivši britanski ambasadorfoto: Privatna arhiva

Inače, ova afera je odjeknula širom regiona, a veliko interesovanje pokazuju i svetski mediji. Italijanski portal Laverita je u četvrtak objavio snimak na kom se vidi da je Boki 13 sa svojim prijateljem Zoranom Mileskim, koji je takođe uhapšen, uzeo od Kamčeva 1,5 miliona evra u kešu.

maksim dimitrijevski, gradonačelnik kumanova
maksim dimitrijevski, gradonačelnik kumanovafoto: Privatna arhiva
Novi šok-snimak JANEVA OBEĆAVA BOKIJU 13: SVE ĆE BITI OK

Italijanski portal Laverita (istina) objavio je juče novi video-snimak o „slučaju reket“ u Severnoj Makedoniji u kom se, tokom telefonskog razgovora Bokija 13 i Kamčeva, čuje i glas specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja kaže biznismenu „da ne brine za ništa, jer će sve biti OK“. Makedonski novinar Branko Gerovski tvrdi da je Zaev znao da postoje neoborivi dokazi o „bombaškom milionskom reketu i o umeštanosti Janeve u aferi“, pa su, kada je postalo jasno da je prikrivanje tog skandala nemoguće, Jovanovski i Milevski osumnjičeni i pritvoreni, a tužiteljka podnela ostavku.

- Zaev više nema manevarskog prostora da dostojanstveno zatvori skandal. Italijanski desničarski medijum sada će bacati termonuklearne bombe od kojih će se razdrmati vlada u Skoplju, a Zaev neće razumeti zašto nije uspeo da se suoči s Bokijem Trediči, Katicom Prasiči, Radom Mediči i kompanijom - navodi Gerovski.

katica janeva, javna tužiteljka
katica janeva, javna tužiteljkafoto: Privatna arhiva
Bezbednosna procena NIJE SAM U ĆELIJI

Boki 13 je inače smešten u „haškom odeljenju“ zatvora u Skoplju. Tu nema nimalo luksuza, na koji je inače navikao.

- Ako je napolju 30 stepeni, u ćeliji je 40. Izolacija je loša, ćelijama je neophodna rekonstrukcija - kazali su u tom zatvoru. Zanimljivo je da on nije sam u zatvorskoj ćeliji, upravo zbog bezbednosne procene da ne treba da bude izdvojen. Ćeliju deli s jednim pritvorenikom.

Kurir.rs/Lj. Stanišić - B. Bojić Foto: Printscreen

(Kurir.rs / Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track