ZAPADNE DIPLOMATE SE DISTANCIRAJU OD ALBANACA: Trampov čovek lupio ŠAMAR PRIŠTINI!
Foto: Profimedia, AP/Patrick Semansky

Neće ih

ZAPADNE DIPLOMATE SE DISTANCIRAJU OD ALBANACA: Trampov čovek lupio ŠAMAR PRIŠTINI!

Politika -

Američki ambasador na KiM Filip Kosnet dao ostavku u Agenciji za poređenje i verifikaciju imovine, i to zbog čoveka iz OVK

Ambasada SAD je, posle Britanaca, povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine. Razlog je Naser Šalja, bivši komandant OVK, koji je izabran u odbor te agencije uprkos upozorenjima predstavnika diplomatskih misija u Prištini da je nekvalifikovan i zato neprihvatljiv.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je da SAD neće nastaviti da učestvuju u radu tog tela jer rukovodstvo tog odbora služi ličnim i političkim interesima više nego ljudima. On je ranije zahtevao da se nekvalifikovani ljudi i oni koji zauzmu pozicije putem nepotizma i klijentelizma uklone iz prištinskih institucija.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O‘Konel izašao iz odbora iz istih razloga i upozorio da „kosovski prijatelji“ gube strpljenje. I nemački ambasador Kristijan Held nije krio nezadovoljstvo potezima Prištine, pa je poručio da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao „zavese za prozore“.

Politički analitičar Branko Radun za Kurir kaže da je sad već očigledno da se zapadni ambasadori distanciraju od Prištine:

foto: Media Centar

- U paketu sa pozivima za Hag, ovo je poruka i pritisak kosovskih saveznika Prištini da mora da koriguje politiku i potrošene političare sa ratnim stažom zameni novom generacijom. Bila bi šamarčina Prištini da su ambasadori rekli da se povlače zbog Šalje kao komandanta OVK, a ne zbog njegove nestručnosti. Ovako, ovo je jedna packa i fino distanciranje Vašingtona od aktuelnog rukovodstva.

Kurir.rs/I. K. Foto: Profimedia,AP/Patrick Semansky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track