ŠAREC: Srbija je dobar partner Sloveniji, podržavamo širenje EU
Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

dobra saradnja

ŠAREC: Srbija je dobar partner Sloveniji, podržavamo širenje EU

Politika -

Srbija je dobar partner Slovenije, a dve zemlje imaju malo otvorenih pitanja i veoma dobro sarađuju i politički i ekonomski, poručio je danas slovenački premijer Marijan Šarec i naveo da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje.

"Znamo da ima još mnogo otvorenih pitanja, ali sigurno ćemo i dalje nastaviti da podržavamo evropske integracije, jer je EU veza država koja je do sada najbolje što se Evropi desilo", rekao je Šarec na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu.

Šarec je rekao da Slovenija kao poznavalac, ali pre svega kao prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme, i zato će nastaviti da podržava proširivanje EU na Zapadni Balkan.

Premijer Slovenije je naveo i da dve zemlje imaju i dobru policijsku saradnju kada je reč o upravljanju migracijama, navodeći da su migracije problem EU, a stav Slovenije je da ako ga svako na svoj način bude rešavao, neće se daleko stići.

Migracije treba rešavati na izvoru, rekao je Šarec i dodao da će Slovenija u tom pogledu pružiti pomoć Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Istakao je i da se nada da će robna razmena Srbije i Slovenije dalje rasti.

Kada je reč o pitanju sukcesije bivše SFRJ, Šarec je rekao da postoji slaganje da se učini sve što je moguće da se stvari ubrzaju i da će se nastaviti rad po tom pitanju.

"Trudićemo se da pripremimo zajedničku sednicu vlada u dogledno vreme, jer je to prilika da se pregleda šta je učinjeno i šta tek treba da se uradi, da vidimo gde nam možda nešto ne ide od ruke i da se dogovorimo kako dalje", rekao je Šarec.

Premijer Slovenije, kojem je ovo prva zvanična poseta Beogradu, rekao je da se sa srpskom koleginicom susretao u okviru regionalnih skupova, gde su imali priliku da razmene mišljenjea i stavove.

"Premijerka Brnabić i ja smo pripadnici mlađe generacije i na stvari gledamo malo drugačije, a samo time je moguće postići napredak", zaključio je Šarec.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track