Oštra polemika Mićunovića, Jerkove i Vučića
Foto: Tanjug

Konstitutivna sednica Skupštine

Oštra polemika Mićunovića, Jerkove i Vučića

Politika -
Jerkov pokazala Vučićevu fotografiju iz skupštinske sale od pre nekoliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dinkića, a Vučić optužio Jerkov da su "krali i pljačkali" u proteklih deset godina u Novom Sadu
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je danas Nebojšu Stefanovića iz Srpske napredne stranke za predsednika parlamenta. Za izbor Stefanovića glasala su 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15 poslanika. Stefanović je izabran javnim glasanjem, odnosno prozivanjem poslanika.

Stefanović se, pošto je preuzeo mesto predsedavajućeg parlamenta, zahvalio svim poslanicima koji su glasali za njega.

"Učiniću sve da u ovom domu vlada duh tolerancije i demokratije", rekao je Stefanović.

Raspravu u Skupštini Srbiju o izboru predsednika parlamenta danas je obeležila oštra polemika šefova poslaničkih grupa DS i SNS, Dragoljuba Mićunovića i Aleksandra Vučića, u kojoj su poručili da neće dozvoliti da im lekcije o toleranciji drže politički protivnici.

U raspravu se uključila i Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je podsetila šta su funkcioneri SNS, koji su godinama bili članovi Srpske radikalne stranke (SRS), radili u prošlosti. Mićunović je rekao da nova vlast ne uliva nadu da će rešiti probleme u Srbiji i izrazio sumnju u Vučićev poziv na toleranciju, navodeći da su najružnije stvari o DS govorili upravo funkcioneri SNS koji su ranije bili u SRS i da su bili protiv EU.

"Nemojte nama držati lekcije pozivajući se na duh tolerancije", kazao je Mićunović i pozvao Vučića da prekine pretnje i da ne oživljava ponašanje iz vremena dok je bio u SRS. Vučić je upitao o kojim pretnjama je reč jer, kako je naveo, u svom izlaganju nije izrekao nijednu pretnju već je govorio o nadama za bolji život u Srbiji. On je kazao da nikada nije rekao da će biti uhapšen ili gonjen neki funkcioner DS, imenom i prezimenom.

"Nemate nijedno ime (funkcionera DS) jer se ja time ne igram. Rekao sam da ćemo goniti kriminalce", poručio je Vučić. Na navode Mićunovića da će u novoj vladi biti pola ministara iz prethodne vlade koju je predvodio DS, Vučić je kazao da će SNS biti u vladi sa onima sa kojima je DS do pre 20 dana razgovarala o formiranju vlade i da su im tada bili dobri, a sada ne. Vučić je optužio demokrate da su od političkih stranaka napravile tajkunske organizacije, a da su najveći tajkuni u DS. Mićunović je najavio da će DS biti ozbiljna i oštra opozicija koja će nastaviti da neguje duh tolerancije i da će oštro reagovati u parlamentu ako SNS "skrene" s puta EU. "Naša politika je politika EU integracija, mirnog rešavanja problema, dobrosusedskih odnosa i pomirenja. Vi kažete da je to sada vaša politika. Bićemo stroga opozicija i oštro ćemo reagovati ako skrenete s tog puta", poručio je Mićović i dodao da SNS mnogo obećava, a da se ne zna kako će rešavati probleme.

Konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije obeležila je i oštra polemiku između šefice poslaničkog kluba LSV Aleksandra Jerkov i šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandara Vučića.

Jerkov se "zahvalila" Vučiću na lekciji iz demorkatije i pokazala njegovu fotografiju iz skupštinske sale od pre nekoliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dinkića, nakon što je tada rekao da je "Dinkić najveći lopov koga je Srbija videla"."Sećamo vas se gospodine Vučiću i nećemo ni na trenutak pomisliti da ste danas drugačiji nego što ste ranije bili", rekla je Jerkov.Jerkov je podsetila i na Vučićeve reči da je Dačić "osvedočeni lažov i da ni bog ne može da ga natera da uđe u vlast koju podržava SPS", a Mlađana Dinkciha pozvala sa saopšti zasto je slagao za 1.000 evra za besplatne akcije i upitala da li je to učinio zbog svog izbornog uspeha ili tuđeg."U pregovorima oko vlasti gube se svi kriterijumi", rekla je Jerkov.Aludirajući na aferu "Kofer" ona je Vučića upitala "gde je nestao kofer" na šta joj je on odgovoio da je "nestao u reformi pravosuđa koju sprovela prethodna vlast".Vučić je optužio Jerkov da su "krali i pljačkali" u proteklih deset godina u Novom Sadu i da je kofer para nestao u reformi pravosuđa."Vi ste sa tim ljudima pravili koaliciju. Vi ste sa ubicama pravili koaliciju, a ne ja. Mi nećemo ni sa de grlimo ni ljubimo sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, a sve zbog para a ne politike, i sve da vaši džepovi budu dublji", rekao je Vučić Jerkovoj.Odgovarajući na prozivke Dinkcih je rekao da nikada nije slagao u vezi sa besplatnim akcijama 2007. godine i da je u taj predlog duboko verovao, ali da tada nije znao da je dogovorena prodaja NIS, za daleko nižu cenu od očekivane."Nisam nikada lagao pa ni u vezi sa besplatnim akcijama. Kada sam dao predlog verovao sam da će njihova cena biti 1000 evra. Tada nisam znao dve stvari. Da je bila dogovorena prodaja NIS-a po cenišest, sedam puta nižoj. To je dogovorio Boris Tadić. Kada je taj posao završen, na diplomatskoj večeri je on to sam priznao. Da je još 2007. godine dogovorio da se NIS tako proda. Građani treba da znaju da je nešto što danas vredi pet milijardi evra, prodato za 800 miliona evra", rekao je Dinkić.

Vučić o medijima

Aleksandar Vučić se, u više navrata, osvrnuo na izbornu kampanju i optužio pojedine medije da su pod uticajem bivše vlade i tajkuna nepravedno kritikovali SNS i iznosili laži o Tomislavu Nikoliću.Vučić je posebno istakao dnevni list "Blic", za koji je rekao da je partijski bilten Demokratske stranke, dodavši da je u današnjem izdanju neopravdano kritikovao kandidata za ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića.

Vučić - Stefanović o telohraniteljima i rezidencijamaKoliko ko telohranitelja ima i koliko će ih ko imati pitanje je na koje su se osvrnuli Aleksandar Vučić i Borislav Stefanović u jednoj u nizu današnjih skupštinskih polemika.Tvrdnju kandidata za potpredsednika vlade i ministra odbrane, naprednjaka Aleksandra Vučića da je Stefanović došao na današnju sednicu sa pet telohranitelja, poslanik DS i šef beogradskog pregovaračkog tima označio je kao "potpunu neistinu" i "najgnusniju laž"."Nisam došao ni sa jednim telohraniteljem, ali sam ranije imao zaštitu na zahtev ministra policije zbog pretnji određenih ljudi. Nemam čega da se plašim, videćemo kada vi budete ministar odbrane sa koliko ćete vi telohranitelja da dolazite i gde ćete stanovati", rekao je Stefanović.Vučić je odgovorio da neće dolaziti ni sa jednim telohraniteljem i da neće živeti u rezidenciji koja je predviđena, te da je na zasedanje došao svojim automobilom, a da je benzin sam platio."Ne treba mi ništa od toga", poručio je Vučić.

Biografija Nebojše StefanovićaNovi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović potpredsednik Glavnog odbora SNS i aktuelni predsednik Gradskog odbora Beograda naprednjaka. Stefanović, koji je osnovač SNS, na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda. Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine.Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".U periodu 2004/08. bio je odbornik u Skupstini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. odabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

4 predloga kandidata za potpredsednike

Skupštini Srbije dostavljena su četiri predloga kandidata za potpredsednike parlamenta, koji će danas biti izabrani.Kandidati su Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Konstantin Arsenović iz PUPS, Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije i Vesna Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije. Potpredsedničko mesto najverovanije će imati i Liberalno demokratska partija. U raspravi o izboru predsednika Skupštine, LDP je naveo da je uskraćen za potpredsedničko mesto, a podršku da ta stranka dobije potpredsedničko mesto dao je i lider URS Mlađan Dinkić, a tu mogućnost pomenuli su i Aleksandar Vučić (SNS) i Ivica Dačić (SPS). SNS je ranije saopštila da želi da Skupština Srbije umesto šest ima četiri potpredsednika.

LDP: Kampanja je završena Poslanik Liberalno demokratska partija Ivan Andrić, osvrćući se na polemiku SNS i opozicionih DS i LSV, rekao je da je takav ton očekivan posle izborne kampanje, ali je apelovao u ime LDP da prestanu sa tim, jer je kampanja gotova, a građani Srbije izabrali Tomislava Nikolića. Prema njegovim rečima, LDP će biti opozicija, ali će vladajuća većina uvek u toj stranci imati konstruktivnog partnera za razgovor. “Svaku evropsku ideju ćemo podržati, sve što mislimo da je loše reći ćemo vam”, rekao je Andrić, koji je predlog da parlament ima četiri potpredsednika ocenio “krajnje neprimerenim”. On je dodao da u tome ne vidi način da se uštedi novac, jer potpredsednici nemaju kabinete, niti automobile, ali da su članovi skupštinskog Kolegijuma. “Oduzimajući nam pravo da imamo potpredsednika vi nama oduzimate pravo da učestvujemo u radu i pripremama sednica”, rekao je Andrić.

LDP ne podržava izbor Stefanovića Liberalno demokratska partija neće podržati izbor Nebojše Stefanovića iz SNS za novog predsednika republičkog parlamenta, a najvećim strankama u skupštini poručila da se uzdrže od međusobnih napada i optužbi. Poslanik te stranke Ivan Andrić ocenio je da u biografiji predloženog kandidata ne vidi mogućnost da se radi o osobi koja ima politički integritet koji bi omogućio da parlament obavlja posao u okviru nadležnosti.Ističući da najvažniji zadatak parlamenta više nije donošenje zakona, već kontrola njihovog sprovođenja, Andrić je kazao da parlament, da bi bio ozbiljan pokretač durštva, mora pronaći načina da kontroliše sprovođenje zakona, jer je to njegov prvi zadatak.

Pet potpredsednika

Skupština Srbije imaće pet potpredsednika, a svog kandidata predložiće i Liberalno demokratska partija (LDP), najavio je danas šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić. On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će, umesto da SNS predloži svog kandidata, jedno potpredsedničko mesto imati LDP. Kandidati za potpredsednike parlamenta su Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Konstantin Arsenović iz PUPS, Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije i Vesna Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track