Obeleženo 13 godina od ubistva srpskih žetelaca

Obeleženo 13 godina od ubistva srpskih žetelaca

Društvo -
Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina

LIPLJAN - U selu Staro Gracko kod Lipljana danas je obeleženo 13 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca koji su radili na njivama nedaleko od sela.Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da tužioci Euleksa i dalje rade na slučaju ubistva 14 Srba u julu 1999. godine u Starom Grackom."Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji i dalje rade na tom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze", kazala je Gudeljevićeva, ne navodeći više detalja.Parastos je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, nakon čega je održan pomen žrtvama pred spomen-pločom na školi u centru sela.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Ubistvo žetelaca je jedan od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodnih misija u južnu pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track