Objavljen Predlog zakona o ministartstvima

Objavljen Predlog zakona o ministartstvima

Politika -
U Predlogu zakona obavljenom na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs), navedne su promene nadležnosti i reorganizacija ministarstava koje će funkcionisati nakon izbora nove vlade

BEOGRAD - Ministartvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave preuzeće realizaciju projekata Nacionalnog investicionog plana, navodi se u danas objavljenom Predlogu zakona o ministarstvima.

U Predlogu zakona obavljenom na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs), navedne su promene nadležnosti i reorganizacija ministarstava koje će funkcionisati nakon izbora nove vlade. Kako je navedeno, pored Nacionalnog investicionog plana, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave preuzeće od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja zaposlene i u oblasti regionalnog razvoja, a nadležnosti lokalne samouprave uzeće od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Precizira se da će Ministarstvo finansija i privrede preuzeti od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja zaposlene, obaveze, opremu i arhivu za vršenje nadležnosti u oblasti privrede i turizma, kao i Direkciju za mere i dragocene metale. Ministarstvo saobraćaja preuzeće od Ministarstva za infrastrukturu i energetiku zaposlene i sredstva za rad za vršenje nadležnosti u oblasti železničkog, drumskog, vodnog i vazdušnog saobraćaja. Ministarstvo građevinarstva i urbanizma preuzeće od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaposlene i opremu za nadležnosti u građevinarstvu i urbanizmu.

Navodi se da će Ministarstvo pravde i državne uprave preuzeti od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu zaposlene i sredstva za rad i arhivu za nadležnosti u oblasti državne uprave i poslova koji se odnose na vođenje registra političkih stranaka, kao i oblasti ljudskih i manjinskih prava. Od Ministarstva vera, Ministarstvo pravde i državne uprave preuzeće zaposlene i sredstva za rad za vršenje nadležnosti u oblasti crkava i verskih zajednica, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine preuzeće od Ministarstva za infrastrukturu i energetiku zaposlene i opremu za nadležnosti u oblasti energetike, dok će od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja preuzeti nadležnosti u oblasti zaštite životne sredine, uključujući i Agenciju za zaštitu životne sredine.

Od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike preuzeće zaposlene i opremu za nadležnosti u oblasti zapošljavanja, a Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija preuzeće zaposlene i opremu za nadležnosti u oblasti spoljne trgovine. Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija preuzeće od Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede zaposlene, obaveze i opremu za nadležnosti u oblasti unutrašnje trgovine, dok će od Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva preuzeti nadležnosti u oblasti telekomunikacija i informacionog društva i Upravu za Digitalnu agendu. Nadležnosti nisu promenjene za ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, zdravlja, kao i za Ministarstvo omladine i sporta. Za obavljanje poslova u vezi sa pitanjima od značaja za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu predviđeno je da Vlada osnuje posebne službe. Nova Vlada Srbije imaće 17 ministarstava, koliko i prethodna vlada nakon rekonkstukcije u martu 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track