Najnovije vesti

VAŽNO JE DA SE DIJALOG O KIM DEBLOKIRA! Poznati srpski diplomata o susretu Vučića i Merkelove: Nemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces
Foto: Predsedništvo Srbije, Profimedia

PREDVIĐANJA

VAŽNO JE DA SE DIJALOG O KIM DEBLOKIRA! Poznati srpski diplomata o susretu Vučića i Merkelove: Nemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces

Politika

Glavna tema razgovora predseednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u Njujorku biće Kosovo i Metohija, smatra diplomata Zoran Milivojević i dodaje da Nemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces.

Postoji poseban interes s jedne strane Nemačke a sa druge EU i Angela Merkel će urazgovoru sa Vučićem govoriti i u ime Nemačke i u ime EU, rekao je Zoran Milivojević.

- Za nas je važno da se dijalog deblokira i da ono na čemu Srbija insistira - a to je da je samo kompromis moguće rešenje i nikakvo nametanje sa strane i da su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi, kaže Milivojević.

foto: Marina Lopičić

Razgovor sa Nemačkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova koju Nemačka priznaje i od čega ne odustaje.

- Zbog toga je i ovaj razgovor važan da se i Nemačka prizove na stranu da razume da je kompromis važan i da jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost na ovim prostorima podrazumeva saglasnost dve strane i rešenje koje ne dovodi u pitanje interese i jedne i druge strane, smatra Milivojević.

Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila i bez Saveta bezbednosti UN jer to je poslednje mesto na kome će se status definitivno rešiti kakav god da bude i kada god da bude, tvrdi Milivojević i dodaje da je realno da se i Nemačka približava stavu o kompromisu.

- Postoji interes Vašingtona da se to brže reši, ali nezavisno od toga, Srbija ima svoje interese i bez obzira i na pritiske i na ubrzanje, ukoliko ti interesi ne mogu da se realizuju, teško je očekivati da se postigne neko rešenje koje bi bilo na štetu Srbije, naglasio je Milivojević.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...