75 GODINA SLOBODE: Lozničani obeležavaju godišnjicu kraja Drugog svetskog rata posebnom svečanošću
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

loznica

75 GODINA SLOBODE: Lozničani obeležavaju godišnjicu kraja Drugog svetskog rata posebnom svečanošću

Srbija -

Povodom 75. godišnjice od oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu Gradski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) održaće sutra, svečanu akademiju u Vukovom domu kulture.

Posle intoniranja himni ‘’Bože pravde’’ i ‘’Hej Sloveni’’ predsednik GO SUBNOR Loznice Života Isaković održaće pozdravnu reč, a onda će govoriti profesor dr Predrag Marković, direktor beogradskog Instituta za savremenu istoriju.

Izložba o stradanju stanovnika Jadra u Drugom svetskom ratu, autora kustosa, istoričara Gorana Vilića, biće otvorena u holu Vukovog doma kulture, a najavljen je i umetnički program u kome će učestvovati učenici-recitatori Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ i nastupiti etno-grupa ‘’Lozice’’.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Svečana akademija počinje od 19 sati.

Loznicu su baš 23. septembra 1944. oslobodile partizanske jedinice Druge vojvođanske brigade, 16. divizije 12. korpusa NOVJ uz slab otpor neprijatelja.

Posle gotovo deceniju i po pauze, prva svečana akademija povodom Dana oslobođenja Loznice, 23. septembra, održana je pre pet godina. Sve do 2002. godine 23. septembar, datum kada se loznički kraj konačno oslobodio fašističkog okupatora, obeležavan je kao Dan opštine Loznice.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Inače, oko četiri hiljade boraca iz Jadarskog sreza učestvovalo je u oslobođenju nekadašnje Jugoslavije, više od 600 je poginulo u borbama, dok je oko tri hiljade civila život izgubilo od okupatorskog terora.

Poznat je krvavi oktobar 1941. kada su izvedena masovna streljanja žena, dece i starih u Dragincu i okolnim selima gornjeg Jadra. Zločin u Dragincu prethodio je masovnim streljanjima oktobra iste godine u Kraljevu i Kragujevcu.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track