BOCAN-HARČENKO OTKRIO: Sve do današnjeg srpskog rukovodstva nije bilo pravih političkih napora da se reši kosovsko pitanje
Foto: Beta/Slobodan Miljević

NEVEROVATNO

BOCAN-HARČENKO OTKRIO: Sve do današnjeg srpskog rukovodstva nije bilo pravih političkih napora da se reši kosovsko pitanje

Politika -

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Njujorku bio od velikog značaja.

Kada je u pitanju Kosovo, ruski ambasador je rekao da do današnjeg srpskog rukovodstva nije bilo pravih političkih napora za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da apsolutno nije bilo učinjeno dovoljno.

- Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno kako bi bio rešen problem Kosova, ali je tražila pravi način za rešenje, naveo je Bocan-Harčenko i upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te reči.

- Srbiji je postavljen izbor, imate alternative, jedna je kompromis, a druga je, ako nema kompromisa, nezavisnost, zaključio je Bocan-Harčenko i upozorio da to nije nikakav razgovor kakav bi trebalo da se vodi.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje - "mekana moć Rusije na Balkanu" - Bocan-Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da da rezultate preko noći, kao i da takav pristup zahteva težak višegodišnji napor, ali da je rezultat, dugoročan i ogroman, kao i da na taj način dve zemlje i dva naroda mogu postati bliži.

- Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona bezbednije i vidi se da se ljudi osećaju sigurnije, objasnio je Bocan-Harčenko i naglasio da Rusija bolje uočava to jer je i ona sama prošla kroz iste probleme.

(Kurir.rs/Kosovo-online.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track