SRPSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Srbija i Finska pouzdani partneri, gradimo sve bliže odnose
Foto: Beta

NA OTVARANJU IZLOŽBE

SRPSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Srbija i Finska pouzdani partneri, gradimo sve bliže odnose

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Finska pouzdan partner i iskren sagovornik jedna drugoj i ocenio da je to od izuzetne važnosti u vremenu punom izazova s kojima se suočava savremeni svet.

"Nekada su se naši stavovi razlikovali, ali uzajamna želja i spremnost da istinski razumemo jedni druge pomogla nam je da iz godine u godinu gradimo sve bliže odnose. Naši bilateralni odnosi su danas veoma dobri, a politički dijalog je intenzivan o čemu, između ostalog, svedoči i današnja poseta ministra (spoljnih poslova Finske Peke) Havista Beogradu", rekao je Dačić na otvaranju izložbe "Beograd – Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa" u Arhivu Jugoslavije.

U govoru na otvaranju izložbe, koji je medijima dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je kazao da su odnosi Srbije i Finske uspostavljeni davne 1929. godine, da su prolazili kroz teška vremena i bili suočeni sa brojnim izazovima, ali da ih je i pored toga odlikovala stalna spremnost da se zajednički radi na onome što spaja i povezuje dve zemlje.

"O tome, na najslikovitiji način, svedoče izloženi dokumenti i fotografije. Želeo bih da iskreno zahvalim arhivima obe zemlje na uloženom trudu da pronađu, sačuvaju i predstave nam izložene eksponate, koji ukazuju da imamo pregršt razloga za ponos, ali i veliku obavezu da u budućnosti nastavimo da razvijamo i unapređujemo naše sveukupne odnose", naveo je srpski ministar.

On je rekao da je želja Srbije da sa Finskom nastavi da razvija saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u privredi, obrazovanju, zaštiti životne sredine, i dodao da će otvaranje direktne avionske linije od Beograda do Helsinkija, u junu ove godine, doprineti razvoju turizma.

Dačić je Finskoj zahvalio na podršci i pomoći koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

"U periodu kada Evropska unija prolazi kroz proces unutrašnje transformacije i kada neke druge teme dominiraju na agendi država članica, Finska nastavlja aktivno da radi na politici proširenja što je nama od neizmerne važnosti i na čemu smo joj duboko zahvalni. Članstvo u EU ostaje naš spoljnopolitički prioritet i mi ćemo nastaviti da ulažemo maksimalne napore da sprovedemo sve neophodne reforme", naveo je Dačić.

Otvaranju izložbe su izmedju ostalog prisustvovali i šef finske diplomatije Peka Havisto i ambasador Finske u Beogradu Kimo Lahdevirta.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track