Najnovije vesti

MARIJA MILOŠEVIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Evo kako izgleda  Mirina bista!
Foto: AP, EPA

EKSKLUZIVNO

MARIJA MILOŠEVIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Evo kako izgleda Mirina bista!

Politika

Saznajemo U subotu će u Požarevcu biti održan pomen povodom šest meseci od smrti Markovićeve, a biće promovisana i njena poslednja knjiga. U dvorištu porodične kuće biće otkriven spomenik
 

U subotu će u Požarevcu biti održan pomen povodom šest meseci od smrti Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića. Istog dana će biti predstavljena i poslednja knjiga nekadašnje predsednice Jugoslovenske levice (JUL), a u dvorištu porodične kuće, gde je sahranjena, biće otkrivena i njena bista.

foto: EPA/Jovan Živanović

To je za Kurir otkrila Marija Milošević, ćerka bračnog para Marković-Milošević.

Pisala do odlaska u bolnicu

- Šest meseci od mamine smrti je tačno u ponedeljak, 14. oktobra, a mi dajemo pomen u subotu, 12. oktobra, u Požarevcu. Tog dana će biti održana promocija mamine knjige koju je pisala poslednje dve godine, a poslednji tekst i bukvalno dan pre nego što će otići u bolnicu - 4. marta ove godine. To je peti nastavak sada, dakle, petoknjižja „Destierrada e imperdida“. I, nažalost, poslednja njena knjiga, osamnaesta... Promocija će biti održana u muzeju „Petar Dobrnjac“ u 14 časova - kaže Marija Milošević ekskluzivno za Kurir i dodaje:

- Predgovor sam napisala ja, a pogovor Marko. Mi, naravno, nećemo doći. Istog dana će biti otkrivena i mamina bista, koja je napravljena od istog mermera kao i tatina i stajaće pored njegove.

Marija Milošević je u predgovoru te knjige napisala da ljubav Mire Marković prema Srbiji nisu ubili progon i poternice.

Neuzvraćena ljubav

- Ali je jeste ubilo to što je ta ljubav neuzvraćena. Uzalud sam je svih ovih godina odgovarala od te ljubavi. Rođena je u ratu, umrla u izbeglištvu. Tata je rođen u nepravdi i umro je u nepravdi. Marko je rođen uoči Dana borca, kad je nebo bleštalo od vatrometa, i umreće u zemlji u kojoj se, na neki način, stalno slavi Dan borca. A ja sam rođena u miru u najlepšoj zemlji na svetu i umreću u miru u najlepšoj zemlji na svetu - napisala je Marija Milošević i dodala:

- Ali nas dvoje se, poučeni negativnim iskustvom naših roditelja, za razliku od njih, nećemo ni na koji način baviti ničim za dobrobit čovečanstva, a naročito ne za dobrobit države koju smo razočarani napustili da se nikad ne vratimo.

Marko Milošević o Miri Marković KRAJ ŽIVOTA DOČEKALA SLOBODNA I VERNA SEBI

Marko Milošević, sin Mire Marković i Slobodana Miloševića, u pogovoru pomenute knjige kaže da je njegova majka bila „levičar, naučnik, ‘drugarica svojih drugova’, jedina ljubav mog oca i naša mama“. Navodi i da se „rodila u partizanima, umrla u izgnanstvu“, da je verovala da je Jugoslavija velika zemlja, a Jugosloveni veliki narod i da su im i borba, pobede i dostignuća veliki.

- Uprkos staranjima domaćih satrapa naših spoljnih neprijatelja, Mira je kraj svog života dočekala slobodna i verna sebi. Prognana i neizgubljena - napisao je Marko Milošević.

(Kurir.rs / Boban Karović / Foto:AP, EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...