KURTI POČEO DA PROVOCIRA BEOGRAD, A JOŠ NIJE NI PREUZEO TAKOZVANU VLADU KOSOVA: Neću da ukinem takse, dijalog mi nije važan
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

pobednik izbora

KURTI POČEO DA PROVOCIRA BEOGRAD, A JOŠ NIJE NI PREUZEO TAKOZVANU VLADU KOSOVA: Neću da ukinem takse, dijalog mi nije važan

Politika -

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je danas da nije ni u kakvoj žurbi po pitanju ponovnog pokretanja dijaloga sa Beogradom i da nema nameru da ukine takse od 100 odsto na srpske proizvode, koje je nametnula prethodna vlast u Prištini.

Kurti je za Asošijejted pres rekao da pregovori Beograda i Prištine nisu na prvom mestu njegove agende u slučaju da bude novi premijer privremenih prištinskih institucija.

"To ne može biti glavni prioritet mog prvog dana na poslu kao novog premijera", kazao je Kurti.

On je naveo da takse na srpske proizvode mogu biti ukinute "samo po principu reciprociteta", ukoliko Beograd, kako kaže, ispoštuje svoje obaveze iz 33 sporazuma potpisana između Beograda i Prištine od početka dijaloga 2011. godine, navodi AP.

Američka agencija podseća da je Kurtijevo Samoopredeljenje koristilo suzavac kako bi sprečilo rad skupštine u Prištini kada je trebalo da se bavi sporazumima sa Beogradom.

AP podseća i da je Kurti odslužio dve godine zatvora u Srbiji zbog svojih nacionalističkih ideja i zalaganja za nezavisnost Kosova, kao i da je pušten na slobodu 2001. godine nakon što je Zapad izvršio pritisak na Beograd.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja