DAČIĆEV PAJTOS SE IZVUKAO ZA AFERU BANANA: Nema krivih za odavanje službene tajne

Čudno

DAČIĆEV PAJTOS SE IZVUKAO ZA AFERU BANANA: Nema krivih za odavanje službene tajne

Politika -

Bruka: Ovom aferom u najvećoj meri poljuljan je ugled policije, ocenjuje bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović

Akteri afere „banana“ Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića, i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, član narko-klana Darka Šarića, oslobođeni su optužbi za odavanje službene tajne.

Međutim, ova afera ne prestaje da uzburkava političku scenu jer se tada s Radulovićem, koji je kasnije osuđen na 11 godina zatvora zbog šverca kokaina, tajno sastajao tadašnji ministar policije, aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić.

Jučerašnjom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, da pravosnažno oslobodi Radulovića, Lazarevića, kao i policajca Borisu Garu i advokata Radovana Štrpca, od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

Podsetimo, u optužnici je pisalo da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

Trpi Srbija

Kako su, u vreme kada je afera otkrivena, prenosili mediji, snimak Ivice Dačića sa Radulovićem u restoranu „Gušti mora“ 31. januara 2009. bio je i zvučno i vizuelno pokriven.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže za Kurir da ovakvim neraščišćenim skandalima i aferama najviše gube građani i policija.

- Trpi Srbija. Ovom aferom u najvećoj meri poljuljan je ugled policije. Cilj ovih susreta nesumnjivo je bio da se obezbede finansije za stranku (Socijalističku partiju Srbije - SPS), isključivo su ih vodili politički i lični interesi, a ne interes naroda.

foto: Dado Đilas, Beta

Dodaje da su strukture u SPS doprinele da Radulović i Lazarević budu oslobođeni svih optužbi, jer su im pomagale „njihove sudije“.

- Paradoksalno je da je Lazarević, koji je bio šef kabineta ministra policije, sada bude oslobođen svih optužbi za odavanje poverljivih informacija, kao i Miša Banana. Naivno je poverovati da Dačić kao ministar tada nije znao s kim se nalazi. Zna se da je to odgovorna funkcija i da ne sme da se sastaje s bilo kim, takvog primera nema nigde u svetu - podvukao je policijski ekspert.

Devet sastanaka

Podsetimo, Miša Banana se čak devet puta sastao s ličnostima iz vrha MUP Srbije, među kojima je najpoznatiji tadašnji ministar policije Ivica Dačić. Na snimcima koji su tada dospeli u medije jasno se vide Dačić, njegov savetnik Ivica Tončev, tadašnji šef kabineta Branko Lazarević i zamenik šefa kabineta Vanja Vukić. Dačić je pokušavao da se opere opravdanjima da Radulović nije bio u beloj knjizi kriminala, kao i da ga niko nije upozorio na susrete s njim, a kasnije i priznao u medijima da je sastanaka ipak bilo. Međutim, u stručnim policijskim krugovima nam je potvrđeno da je problematično to što se Dačić kao ministar policije uopšte sastajao s osobom iz kriminalnih krugova koja je kasnije i osuđena na 11 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Dolijao u Brazilu KRIO SE DEVET GODINA

Veće Specijalnog suda osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Njegovi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, među njima i Miša Banana, koja je osuđen na 11 godina.

(Kurir.rs / Kristina Vasković / Foto:ado Đilas, Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track