SKATOV NASLEDNIK NA DUŽNOSTI U SRBIJI: Novi ambasador SAD stiže iz Rusije
Položio zakletvu... Entoni Godfri, Foto: Profimedia

zamena

SKATOV NASLEDNIK NA DUŽNOSTI U SRBIJI: Novi ambasador SAD stiže iz Rusije

Politika -

Entoni Godfri dolazi u Beograd sa službovanja u Moskvi. Najavio je da će mu prioritet biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Novi američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri započinje svoju diplomatsku misiju u Srbiji, a njegov dolazak očekuje se tokom ove nedelje, potvrdila je Američka ambasada. Godfri u Beograd stiže s mesta zamenika američkog ambasadora u Rusiji i ovde će naslediti Kajla Skata.

- Entoni Godfri je nedavno u Vašingtonu položio zakletvu kao sledeći američki ambasador. Njegov dolazak očekujemo u toku ove nedelje i radujemo se prilici da mu poželimo dobrodošlicu u Beogradu, gde će služiti svoj mandat nakon uručenja akreditiva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - napisala je Američka ambasada na Tviteru.

Na čelu svetske sile... Donald Tramp
Na čelu svetske sile... Donald Trampfoto: Beta/AP / Michael Conroy

Godfri je nedavno, govoreći u američkom Senatu, rekao da je Srbija politički i ekonomski lider i da ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, a da će njegov prioritet u radu biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja.

On je kazao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da će novi ambasador, kao i izaslanik SAD za KiM Ričard Grenel, samo slediti instrukcije iz Bele kuće.

- A da li će se menjati politika prema Beogradu, zavisi od interesa predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog okruženja, a ne od ambasadora - navodi Anđelković.

KO JE GODFRI

- Ima 40 godina službe u američkoj mornarici i diplomatiji - Dosad je bio zamenik ambasadora SAD u Moskvi - Pre toga bio je zadužen za Irak u Stejt departmentu - Jedno vreme je proveo i u američkoj ambasadi u Zagrebu - Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija - Govori ruski, turski i srpsko-hrvatski

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track