Najnovije vesti

AMERIČKI DIPLOMATA O REŠENJU ZA KOSOVO: Nisam protiv promene granica, ali treba biti oprezan, Balkan će biti u EU i NATO
Foto: Printscreen YT

bivši ambasador u više zemalja

AMERIČKI DIPLOMATA O REŠENJU ZA KOSOVO: Nisam protiv promene granica, ali treba biti oprezan, Balkan će biti u EU i NATO

Politika

PRIŠTINA - Kristofer Hil, američki diplomata i bivši ambasador u više zemalja regiona, izjavio je da nije protiv promena granica između Srbije i Kosova, ali je dodao da s tim treba biti oprezan zbog mogućih posledica, piše prištinska Koha.

Hil, koji u Tirani učestvuje na Samitu o miru u jugoistočnoj Evropi, kaže da je korekcija granica važno pitanje, koje ne moze biti rešeno bez dobrog poznavanja situacije i sagledavanja kako bi na to reagovali građani.

To, kako je rekao, nije tema poput sastavljanja godišnjeg budžeta, već je reč o budućnosti.

Stoga, smatra, s tim pitanjem treba biti oprezan i lično, kaže HIl, ne bih žurio.

"Druga stvar je kada postoje razlike između zemalja za koje ljudi veruju da će ih lako rešiti. Pitanje granice je više od toga. Nisam protiv i razumem zašto se o tome toliko razgovara, ali to treba raditi s oprezom", rekao je.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen YT

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, HIl je oceno da je ona stabilna, ali da svakodnevno treba raditi na poboljšanju te stabilnosti.

"Bezbednosnu situaciju treba poboljšati, ali u poređenju od pre 20 godina, situacija je bolja. To je nešto na čemu treba raditi svaki dan", rekao je američki diplomata.

Zabrinut je, kaže, zbog ruskog uticaja na Balkanu, ali je naglasio da je budućnost država regiona u NATO-u i EU.

Dodao je da ima neke brige i u vezi s tim što se u ovom trenutku dešava na Balkanu, ali da ne brine o tome kakva će biti budućnost regiona.

"Balkan će biti integrisan u EU i NATO", zaključio je Hil.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...