NIKOZIJA ODABRALA SRPSKO OKLOPNO VOZILO MILOŠ I SAMOHODNU HAUBICU NORU ZA SVOJU VOJSKU: Vulin i ministar odbrane Kipra o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti odbrane
Foto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Nikozija odabrala srpsko oklopno vozilo "Miloš" i samohodnu haubicu "Noru" za svoju vojsku

NIKOZIJA ODABRALA SRPSKO OKLOPNO VOZILO MILOŠ I SAMOHODNU HAUBICU NORU ZA SVOJU VOJSKU: Vulin i ministar odbrane Kipra o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti odbrane

Politika -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Kipar Savasom Angelidesom i tom prilikom rekao da poseta potvrda prijateljstva dva naroda i zahvalio na tome što je zvanična Nikozija odabrala srpsko oklopno vozilo "Miloš" i samohodnu haubicu "Noru" za svoju vojsku.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Starom Generalštabu, održan je sastanak na kojem su dvojica ministara razgovarala o mogućnostima razvoja saradnje u oblasti odbrane.

- Srbija pamti svako dobro i svako zlo i uvek će dati sve od sebe da svako dobro i svako zlo vrati. U najtežim trenucima naše istorije, Kipar, njegov narod i sve njegove političke partije bile su uvek i dosledno uz Republiku Srbiju i naš narod. Kada smo bili ostavljeni i od mnogo većih, kada smo bili sasvim sami, tokom NATO agresije 1999. godine, narod Kipra bio je čvrsto uz nas. Srbija to nikada neće zaboraviti, poručio je Vulin nakon sastanka.

On je zahvalio narodu i Vladi Republike Kipra za principijelnu, doslednu i hrabru politiku kada je u pitanju Kosovo i Metohija i za to što je Kipar, iako suočen sa velikim pritiscima, uvek bio uz Srbiju u svim međunarodnim forumima, ni ne razmatrajući mogućnost da prizna lažnu državu Kosovo ili da promeni svoj stav.

- Republika Srbija daje sve od sebe da dođe do rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija i upravo zbog toga razumemo koliko je teško narodu i Vladi Republike Kipra kada mora da rešava svoje probleme, na svojoj teritoriji - probleme koje su doneli drugi, rekao je on.

Zato Republika Srbija sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravu mora, dodao je Vulin.

foto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

On je dodao i da Srbija apsolutno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kipra, uključujući i suverena prava te države da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, kao i da sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu i moraju da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora.

Posetu svog kolege sa Kipra Vulin tumači kao potvrdu iskrenog prijateljstva između dva naroda i dodaje da želi da principijelna pozicija Kipra, hrabrost njegovog naroda i rukovodstva bude primer mnogo većim i mnogo moćnijim zemljama.

- Želim da zahvalim ministru na njegovom lično doprinosu da saradnja između naših ministarstava bude još bolja i još razvijenija. Želim da zahvalim za vašu odluku da izaberete naša sredstva - "Noru", oklopno vozilo "Miloš", našu municiju i to što ste, kada ste mogli da birate, izabrali baš nas, rekao je Vulin poručivši da kupovina oružja nije samo pitanje ekonomije i vojske, već i politike i odnosa prema zemlji odakle kupljeno oružje dolazi.

Ministar odbrane Angelides potvrdio je da između Kipra i Srbije postoji čvrsto prijateljstvo i istorijske veze koje podrazumevaju uzajamno poštovanje i zajedničke vrednosti kada se radi o pitanjima od međunarodnog značaja, kao i zajedničko zalaganje za promovisanje mira, bezbednosti i sprovođenje međunarodnog prava.

Ponovivši da njegova zemlja čvrsto podržava napore Vlade Srbije da dođe do uzajamno prihvatljivog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju u okviru evropskog dijaloga, ministar Angelides je poručio i da Kipar podržava Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama i pohvaljuje je za veliki napredak koji je u tome do sada postigla.

Angelides je upoznao ministra Vulina sa problemima sa kojima se njegova država susreće u Istočnom Mediteranu i izjavio da je Kipar odlučan da nastavi sa odbranom svojih prava i da intenzivira svoje napore ka postizanju legalnog, diplomatskog i političkog rešenja, koristeći sva raspoloživa sredstva u okviru Evropske unije.

foto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Posebno istakavši da je Vlada Kipra zahvalna za veliki doprinos koji je Srbija dala angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN na Kipru (UNFICYP) ministar Angelides je dodao da kao dokaze uspešne saradnje vidi i nedavnu posetu ministra Vulina Kipru kada je prisustvovao paradi povodom obeležavanja 59. godišnjice nezavisnosti te zemlje, današnji srdačni doček i potpisivanje programa saradnje u oblasti odbrane.

U cilju unapređenja odnosa Srbije i Kipra u oblasti odbrane, danas je potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu, koji su potpisali v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i stalni sekretar Ministarstva odbrane Republike Kipar Jorgos Georgiu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track