Najnovije vesti

NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN IZVEŠTAJ O KIM! Odalović: Beograd će ukazati na stvarno stanje na terenu, koje je mnogo teže od onog u izveštaju!
Foto: EPA

prisustvuje ministar dačić

NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN IZVEŠTAJ O KIM! Odalović: Beograd će ukazati na stvarno stanje na terenu, koje je mnogo teže od onog u izveštaju!

Politika

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će razmatrati izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji. U izveštaju je istaknuta važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

Uoči sednice, Velika Britanija je pokrenula inicijativu da se ona odloži za novembar, kada će ta zemlja predsedavati Savetom bezbednsoti.

Kao zvaničan razlog, navedeno je to što ambasadorka Prištine Vljora Čitkau ne može da dođe zbog obaveza. Međutm, ta inicijativa je dobila podršku još samo tri zemlje članice SB UN i Britanci su se našli u situaciji da su morali da prihvate sednicu, javlja dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Vljora Čitaku će ipak prisustvovati sednici SB UN koja će biti poslednja o Kosovu i Metohiji ove godine. Od sledeće godine održavaće se dve sednice godišnje, na svakih šest meseci. Prva će biti u aprilu a druga u oktobru.

Dopisnik RTS-a kaže da je u izveštaju UN istaknuta važnost nastavka dijaloga Beorada i Prištine. Takođe, navedena je i zabrinutost zbog sporog povratka povratnika na Kosovo i Metohiju.

Posebno će biti zanimljivo predstavljanje Unmikove istrage napada na pripadnika Unmika ruskog porekla na KiM.

Očekuje se i da će ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponoviti da je povratak izbeglog stanovništva spor, da će ukazati na neophodnost ukidanja taksi i da će reći da je Srbija spremna na pregovore sa bilo kim koga Priština bude odredila.

Veljko Odalović
Veljko Odalovićfoto: Beta/Miloš Miškov

Odalović: Stanje na terenu se mora predstaviti pred SB UN

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije veljko Odalović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a da je jedna grupa zemalja u UN činila sve da se tema izveštavanja sa KiM skloni sa javne scene.

Razlog za zahtev za odlaganje sednice, navodne obaveze predstavnice Prištine Vljore Čitaku, Odalović je nazvao opstrukcijom i rekao je da je smešno da ozbiljna zemlja kao što je Velika Britanija pokušava da odloži sednicu tako neozbiljnim argumentima.

Odalović ističe da će, šta god da se dogovori, morati da nađe epilog ped SB UN.

Kaže da je izveštaj takav da dodiruje sve ozbiljne probleme ali da im ne daje punu težinu i formulaciju. Poručuje da je stanje na terenu mnogo teže od onog što piše u izveštaju i da se to mora reći pred SB UN.

Govoreći o situaciji na Kosmetu, Odalović je naveo da mesec dana od izbora još uvek nema razultata izbora, da se još nešto broji i da imamo "maskirna odela i svemirske opreme" kao nešto što zabavlja svet.

Ipak smatra da će Priština morati da završi taj proces i da se otvori prostor za Aljbina Kurtija i neke koji misle da su još uvek u kampanji, da prekinu da govore onako kako govore.

Veljko Odalović kaže da je matematika prosta i da će Kurti, koji je dobio najviše glasova, prvi dobiti mandat za formiranje vlade. Međutim, kaže da je pitanje da li će se tolerisati njegov odnos prema obavezama koje Priština ne sprovodi.

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...