LICEMERJE LIDERA SZS: Dragan Đilas pregovara sa EU na doručku u hotelu
Foto: Aleksandar Bijelić

Neprincipijelno

LICEMERJE LIDERA SZS: Dragan Đilas pregovara sa EU na doručku u hotelu

Politika -

Vođe SZS odbijaju da dođu u Skupštinu na dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca. Time degradiraju institucije, ocenjuju sagovornici Kurira

Lideri Saveza za Srbiju sa Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem na čelu

odbili su zvaničan poziv da dođu u Skupštinu Srbije na međustranačke razgovore o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP).

Oni su se, međutim, sastali s evropskim parlamentarcima, ali na privatnom doručku u beogradskom hotelu. Takav potez vođa SZS, ocenjuju sagovornici Kurira, krajnje je neprincipijelan, licemeran i pokazuje sraman način na koji degradiraju državne institucije.

Promena formata

Na doručku, koji je trajao oko sat vremena, bili su i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, a u ime EU - predsedavajuća Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon, šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i bivši poslanik EP Eduard Kukan.

Evropski parlamentarci, kako se saznaje, uvažili su zahteve SZS da se promeni format dijaloga i eventualno pomeranje datuma izbora.

foto: Zorana Jevtić

Poslanik SNS Vladimir Orlić konstatuje da Đilas i Obradović javno vređaju predstavnike EP i iznose najgore optužbe na njihov račun, a tajno se sastaju sa njima i mole za podršku. - Ali, sudeći po reakcijama iz EP, džaba im to krečenje. Uspeli su samo da iznerviraju ostatak opozicije. Uskoro neće nedostajati nikome, usamljeni u ekstremističkoj samoizolaciji i ispod cenzusa - ocenjuje Orlić.

Pojedini predstavnici opozicije, poput Tatjane Macure iz SMS, ocenili su ovaj sastanak kao kompromitovanje dijaloga.

Diplomatska pravila

SZS sa Đilasom na čelu je, prema mišljenju političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, degradirao srpski parlament time što razgovore sa strancima vodi na nezvaničnim lokacijama. - Ozbiljni politički akteri koji poštuju institucije sopstvene države to čine upravo u institucijama, a ne po restoranima gradskih hotela. Predstavnici EU ne bi trebalo na taj način da zaobilaze diplomatska pravila, dok Đilas očajnički pokušava da čak i evroparlamentarce ubedi da deluju u pravcu poboljšanja njegovog rejtinga. Ne vidim zašto bi SZS bio privilegovan u odnosu na druge opozicione stranke - primećuje on i zaključuje: - Umesto da se iznalaze rešenja, ovim se generiše kriza. Degradiraju izborni proces.

Kurir/B. Bojić Foto: Aleksandar Bijelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track