Najnovije vesti

EU FAVORIZUJE ĐILASA I SERGEJA! SAMO S NJIMA HOĆE SUSRET! Ostatak opozicije BESAN: Spletkarite nam iza leđa s fašistima!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Dado Đilas

Dvostruki tretman

EU FAVORIZUJE ĐILASA I SERGEJA! SAMO S NJIMA HOĆE SUSRET! Ostatak opozicije BESAN: Spletkarite nam iza leđa s fašistima!

Politika

Lideri Saveza za Srbiju na čelu sa Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, kao i članovi Pokreta slobodnih građana jedini su od cele opozicije u Srbiji, dobili priliku da se sastanu sa delegacijom Evropskog parlamenta, saznaje Kurir! 

Tako će se favorizovani članovi opozicije sastati u utorak sa predsedavajućim Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčkim i liderom Evropske narodne partije Manfredom Veberom, a to je izazvalo žestoke reakcije kod ostatka opozicionih predstavnika.

Među prvima je reagovao lider LDP Čedomir Jovanović koji je rekao da se "s fašistima spletkari iza leđa". 

- Halo Weber, Bilčik, EU, zar je malo vaših gluposti u BiH, ALB, MKD pa kao GRU i sa fašistima morate da spletkarite nama iza leđaa, zaboravite Okrugli sto - napisao je Jovanović. 

Prethodno je Veber na sastanku s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao: "Imaću sastanak sa svim političkim snagama u Srbiji i, ako budem imao priliku, ja ću to uraditi".

Predsednik Vučić pozdravio je susret delegacije sa, kako se izrazio, "njegovim političkim protivnicima" i to ocenio kao demokratski potez.  - Siguran sam da će mnogo mudrih ideja za rešenje pitanja Kosova čuti od Boška Obradovića i Dragana Đilasa- rekao je Vučić. 

Oglasila se i Tatjana Macura, koja je predstavnike EU podsetila da nije prvi put da favorizuju pomenute dve opcije. 

I Liga socijaldemokrata Vojvodine sa čuđenjem je primila informaciju da će se predstavnici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Manfred Veber sastati samo sa predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana, a ne i sa ostalim opozicionim strankama.

- Krajnje je nelogično da se evropski parlamentarci odlučuju na susrete sa političkim strankama koje se protive evropskim vrednostima i neguju bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i njegovim bezbednosnim službama. 

Kostreš u pisanoj izjavi, navodi da je LSV od pocetka procesa razgovora o izbornim uslovima zauzimala konstruktivnu ulogu i pokušavala da svojom predlozima unapredi izborni proces.

"Tim više čudi odluka predstavnika Evropskog parlamenta da se sastanu sa promoterima politike Dimitrija Ljotića, vođe fašistickog pokreta u Srbiji u toku Drugog svetskog rata", dodao je Kostreš.

On ocenjuje da će se Evropi kao bumerang vratiti podrška "proruskom populizmu, ksenofobiji i nacionalizmu".

"Nadamo se da je ovo samo prolazna neopreznost Bilčika i Vebera i da će već posle današnjeg sastanka shvatiti da se evropska Srbija ne može graditi sa antievropskim političarima", rekao je Kostreš.

I Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije smatra ovaj potez kontraproduktivnim.

"Selektivno pozivanje opozicionih organizacija na razne formate sastanka svakako bi bilo ne samo kontraproduktivno, već i duboko štetno za stvaranje ambijenta za održavanje slobodnih demokratskih izbora i sveukupni razvoj vladavine prava i demokratije u Srbiji", rekao je Đurić za Tanjug.

foto: Vladimir Milovanović

Srpski patriotski savez (SPAS) takođe nije pozvan, a predsednik Aleksandar Ssapić smatra da bi predstavnici EP trebalo da se izjasne da li stranke koje nisu u Savezu za Srbiju smatraju nerelevantnim.

To, kaže Šapić, jeste njihovo pravo, koje niko ne može da im uskrati.

"Ali, onda bi bilo dobro da svima nama koji se bavimo politikom u Srbiji, a koji nismo na vlasti i koji pokušavamo nešto da uradimo, jasno kažu da nas ne smatraju ni relevantnim, ni postojećim i da, ukoliko nismo deo SZS, niko nas ništa neće pitati", rekao je Šapić.

Ističe da u tom slučaju ne vidi zašto bi gubili vreme na sastancima sa evropskim parlamentarcima u Skupštinu.

"Nego, treba da čekamo da vidimo šta će SZS da odluči, pa onda da vidimo da li to odgovara ili ne", ironično primećuje Šapić.

Malo je, kaže, čudno da se informišemo putem medija kako predstavnici EP imaju sastanke samo sa određenim delovima opozicije:

"To je u redu, samo nek nas sve ostale obaveste da znamo na čemu smo, što bi bilo fer i lepo", rekao je Šapić.

foto: Ana Paunković

Nova stranka takođe nije dobila poziv za susret sa Veberom i Bilčikom, a njen predsednik Zoran Živković kaže da evropski parlamentarci biraju sa kim će da pričaju.

On smatra da sa nekima ne pričaju, jer procenjuju da nema razloga da se priča sa njima, zato što priča ne bi pomogla da se oni promene na bolje i da, s druge strane, postoje neki s kojima nema potrebe pričati, jer su oni potuno OK po svojim pogledima, standardima i ne prave probleme.

Živković je istakao da Nova stranka nije među strankama sa kojima nema smisla pričati.

Aleksandar Stevanović (SMS) napisao je na Tviteru da većina opozicije nije pozvana na sastanak, a da je spremna da učestvuje u diskusiji.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...