Najnovije vesti

POMERENO SUĐENJE LIDERU DPK: Veselji pred Specijalnim sudom 10. decembra
Foto: Printscreen lajmi.net

saslušanje u hagu

POMERENO SUĐENJE LIDERU DPK: Veselji pred Specijalnim sudom 10. decembra

Politika

Isptivanje lidera Demokratske partije Kosova (DPK) i bivšeg predsednik Skupštine Kosova Kadrija Veseljija pred Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK u Hagu, koje je bilo zakazano za 4. decembar, odloženo je za 10. decembar, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

“Zbog tehničkih razloga, ispitivanje predsednika Veseljija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu je odloženo za 10 decembar", izjavio je njegov savetnik Avni Bitići.

Veselji je 7. novembra objavio da je dobio poziv za saslušanje pred Specijalnim sudom u Hagu.

"Kako sam i obećao, čim primim poziv, objaviću ga javnosti. Moja generacija je, kao i mnoge druge generacije, doživela snažno ugnjetavanje našeg naroda. Nismo se složili sa tom situacijom i ponosan sam što sam se odazvao pozivu zemlje za slobodu nacije", rekao je tada Veselji.

On je dodao da je ceo život posvetio "dobru Kosova" i ocenio da će Specijalni sud u Hagu "dokazati pravičnost borbe OVK".

"Doba OVK je najsrećniji deo mog života. Blagoslovlen sam što sam bio jedan od osnivača OVK. Borba za slobodu nacije je bila naš život, dok je prava borba za slobodu uvek napadana, počevši od UNMIK-a, EULEKS-a a sada i Specijalnog suda. Uveren sam da će i ovaj sud dokazati pravičnost borbe OVK. Odgovoriću na ovaj poziv", rekao je Veselji koji nije odgovarao na pitanja novinara.

Specijalno tužilaštvo u Hagu je do sada pozvalo na razgovor više od 200 osoba, uključujući neke od bivših visokih oficira OVK, koji su bili deo kosovske političke scene posle rata. Specijalni sud za zločine OVK i Specijalno tužilaštvo u Hagu formirani su 2015. godine na osnovu zakona koji je usvojen u Skupštini Kosova i nadležni su za krivična dela koja su naznačena u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, koji je 2011. postao zvaničan dokument Saveta Evrope.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen/lajmi.net)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...