MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE: Objavljen Priručnik o jedinstvenom biračkom spisku
Foto: Profimedia

značaja alat

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE: Objavljen Priručnik o jedinstvenom biračkom spisku

Politika -

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije objavilo je Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (JBS) koji će, kako je saopšteno, biti značajan alat u radu službenika koji su ovlašćeni za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u Priručniku je predstavljen postupak ažuriranja biračkog spiska od raspisivanja izbora do zaključenja biračkog spiska do 72 sata pre dana izbora, s detaljnim objašnjenjima postupka obaveštavanja građana o načinu uvida u birački spisak i ostvarivanju prava za glasanje po mestu boravišta u zemlji ili u inostranstvu.

Priručnikom se preciziraju činjenice o biraču koje se upisuju u birački spisak, mesna nadležnost kao i način donošenja rešenja o promenama u biračkom spisku - rešenja o brisanju birača iz biračkog spiska ili rešenja o izmeni, dopuni ili ispravci neke činjenice o biraču.

Poseban deo Priručnika posvećen je pravu birača na žalbu na rešenje o promenama u biračkom spisku, odnosno postupku i predviđenim rokovima za ostvarivanje ovog prava. Protiv rešenja koje je ministarstvo nadležno za poslove uprave donelo u prvom stepenu, može se podneti tužba Upravnom sudu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track