IZABRANI PREDSEDNIK I POTPREDSEDNICI SKUPŠTINE U PRIŠTINI: Među njima i član Srpske liste, čestitao Veselji
Foto: AP, Profimedia, Beta

još nema dogovora o sastavu vlade

IZABRANI PREDSEDNIK I POTPREDSEDNICI SKUPŠTINE U PRIŠTINI: Među njima i član Srpske liste, čestitao Veselji

Politika -

Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca novi je predsednik kosovskog parlamenta.

Konjufca je izabran na predlog lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, na konstituvnoj sednici.

Za potpredsednike su izabrani, ispred Srpske liste, Slavko Simić, kao i Arberie Nagavci, Kujtim Šalja i Memlji Krasnići.

Za Konjufcu su glasali i poslanici Demokratskog saveza Kosova.

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji čestitao je večeras na Konstituisanju Skupštine Kosova.

Veselji je, nakon konstituisanja parlamenta, rekao novinarima da je to normalna i demokratska procedura i čestitao svima na novim funkcijama, prenosi Kosovo onlajn.

Skupština Kosova danas je održala konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika parlamenta izabran Glauk Konjifca, kao i potpredsednici tog zakonodavnog tela.

Nakon konstituisanja parlamenta otvoren je put za formiranje nove vlade, ali su razgovori između Samoopredeljenja i DSK "zapeli" oko pitanja budućeg predsednika Kosova.

Povodom konstituisanja Skupštine Kosova oglasio se i predsednik privremene vlasti na Kosovu Hašim Tači koji je čestitao poslanicima i poželeo im sreću u radu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da prema Ustavu mesto predsednika Skupštine pripada stranci koja je na izborima bila prvoplasirana, što je u ovom slučaju Samoopredeljenje.

On je rekao i da, kada je reč o Ministarstvu unutrašnjih poslova, Samoopredeljenje želi da poništi sporazum koji je ranije postignut. Oni imaju pravo da predlažu koga god žele, ali DSK takođe ima svoj stav, kaže Mustafa, navodeći da pitanje predsednika nije novijeg datuma, već da je otvoreno još od početka pregovora sa Samoopredeljenjem.

"Pitanje predsednika je deo dogovora koji je definisan razgovorima lidera dve stranke. Moramo zajedno da se borimo protiv korupcije", rekao je Mustafa.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti juče je na Fejsbuku objavio video poruku u kojoj objašnjava zašto su blokirani pregovori sa DSK.

"Ako DSK definitivno insistira na tome da podržimo njihov predlog za predsednika, onda moramo da dodamo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je od vitalnog značaja za borbu protiv kriminala i korupcije", rekao je Kurti.

Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zakazana je za danas u 15 sati.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track