VUČIĆ NA OTVARANJU Y KRAKA KOD SUBOTICE: Ja formirah i sledeću vladu! Pomoći ćemo našem narodu u CG ne rušeći mostove
Foto: Tanjug Printscreen

svečanost i veliki dan za subotičane na koridoru 10

VUČIĆ NA OTVARANJU Y KRAKA KOD SUBOTICE: Ja formirah i sledeću vladu! Pomoći ćemo našem narodu u CG ne rušeći mostove

Politika -

BEOGRAD/SUBOTICA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanosti povodom završetka izgradnje tzv. ipsilon kraka, koji je građen po fazama od marta 2017. godine.

1 / 8 Foto: Tanjug Printscreen

Ipsilon krak je obilaznica oko Subotice koja povezuje granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš - Novi Sad i u završetak njene izgradnje uloženo je oko 2,8 milijardi dinara.

Posle obilaska i razgledanja, prvi se okupljenim građanima na svečanosti obratio Ištvan Pastor, koji je rekao da je ovo važan dan za Suboticu i njene građane i da je otvaranjem ove obilaznice ostvaren 30-godišnji san Subotičana jer su pripreme za izgradnju počele još devedesetih godina prošlog veka.

foto: Tanjug Printscreen

Pastor je zahvalio predsedniku, resornoj ministarki, gradonačelniku Subotice, svima koji su učestvovali u izgradnji dodavši da je srećan što je dočekao ovaj dan i da ovim Srbija ostaje na saobraćajnoj kucavici Evrope.

Okupljenima se potom obratio i predsednik Vučić rekavši da "smo završili veliku stvar" i da je mnogo srećan što je danas u Subotici i što će Subotičanima biti mnogo lakše što neće morati da trpe onolike kamione, kao i gradskim vlastima koje neće morati svake dve godine da asfaltiraju puteve zbog tolikog saobraćaja koji će sada u Subotici biti rasterećen zahvaljujući ovom ipsilon kraku. Takođe, biće više prostora za decu da se igraju. Vučić je dodao i sledeće:

foto: Tanjug Printscreen

- Povezali smo se još bliže sa severnim susedom Mađarskom, sa velikim i iskrenim prijateljima. Posle izgradnje pruge Segedin-Subotica i Beograd-Subotica-Budimpešta, ćemo biti još bolje povezani i ne mislim samo saobraćajno, već će narodi biti još bliži. Ako je to moguće, jer u novijoj istoriji nikada nismo imali bolje odnose, moćićemo kao narodi da se dodatno približimo i štitimo zajednički vrednosti centrale Evrope i baštinimo zajednički budućnost, kazao je on.

Nije neralno, uradićemo 5.000 kilometara puteva

Vučić je poručio da nije neralno, kako smatraju njegovi kritičari, da se u narednih pet godina izgradi 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva u Srbiji i ponavlja da će u njih biti uloženo 900 milona evra. Tako su, navodi, govorili i da prosečne plate neće biti 500 evra i istakao da će u januaru, febraru i martu biti i veće od 500 evra, što je mnogo više nego 340 evra u vreme prethodne vlasti. Predsednik je rekao da će, inače, deo novca za 5.000 kilometara puteva izdvojiti Putevi Srbije od svog prihoda, a deo država iz budžeta. "Prikazaćemo koje su arterije i vene u putnoj mreži, a šta ćemo da uradimo, i tih dodatnih 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva", zaključio je.

Vučić je preneo da je često u prošlosti slušao o Ipsilon kraku, ali da nije razumeo značaj koji ima. Ranije vlasti, prema njegovim rečima, nikada nisu istinski "zalegle" da rade na ovoj saobraćajnici, a ono što su i započele - moralo je iznova da se radi.

foto: Tanjug Printscreen

- Uradili smo dobar posao - rekao je Vučić dodajući da su posao radili naši radnici i naša kompanija koji su dokazali da to umeju i uradili su odličan posao.

- Ja formirah i sledeću vladu, Imre - rekao je Vučić u šali na svečanosti otvaranja Y kraka obraćajući se državnom sekretaru Kernu za kog je rekao da izuzetno vredno radi i da veruje da će isto tako vredno raditi i u narednoj vladi.

O situaciji u Crnoj Gori i srpskim svetinjama

- Mogu da izrazim zabrinutost i nadu da će srpske svetinje tamo biti sačuvane, a mi ćemo koristeći diplomatiju i vodeći računa o pravima i obavezama, a ne urušavajući unutrašnja prava druge zemlje, pokušati da pomognemo našem narodu i crkvi. Nadam se da će se uzavrela atmosfera prevesti u mirnije tokove i da naše svetinje neće biti ugrožene - rekao je predsednik Srbije dodajući da će se pomoći znanjem i stručnošću naših pravnika, kao i na sve moguće druge načine. - Pomoći ćemo našem narodu ne rušeći mostove sa našim susedima, dodao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

O platama lekara i Đilasovoj izjavi

- Plata lekara opšte prakse bez dana staža i dežurstava su između 77 i 97.000. To ne može da se uradi za 6 meseci... Pa ako ljudi hoće da se vrate na njihovo slavno vreme, nemaju ni plan, ni program... Što nisu digli plate i penzije u vreme kad su bili na vlasti 12 godina... Za to je potreban trud i rad, nije to palo s neba... - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara koji su podsetili na izjavu Dragana Đilasa da su "plate lekara od 700 evra male i da će biti bolje za 6 meseci kad ovi odu s vlasti".

"Prezadovoljan sam saradnjom sa Ištvanom, naši odnosi sa Mađarskom su bratski"

- Ne samo da sam zadovoljan nego prezadovoljan saradnjom sa Ištvanom Pastorom, ali to nije pitanje ličnog odnosa, koji je odnos dubokog i izuzetnog poštovanja, nego ono što smo uradili. Ištvan je bio most ka Mađarskoj, ka Viktoru Orbanu... Gde god da odem u svet, Mađarska je uvek na strani Srbije, mi više nemamo nerešenih pitannja, naši odnosi su bratski... Znam ljude koji pre 10 godina nikada ne bi navijali za Mađarsku u bilo kojem sportu, a sad navijaju gotovo po pravilu... - dodao je Vučić koji je i na samom početku svečanosti naglasio da u Mađarskoj imamo najiskrenijeg prijatelja.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja