Nemački mediji: Nova vlada i stare snage
Foto: Tanjug

Nemački mediji: Nova vlada i stare snage

Politika -
Socijalisti i naprednjaci, koji čine vladu, su "kao ekstremni nacionalisti 90-ih godina podržavali velikosrpsku ratnu politiku Slobodana Miloševića, piše Zidojče cajtung

BERLIN - U prvim reagovanjima na izbor nove srpske vlade nemački mediji ističu da je reč o "starim snagama", navodeći da su naprednjaci i socijalisti, koji čine stožer te vlade, pre 20 godina podržavali nacionalističku politiku Slobodana Miloševića. "Nova vlada u Srbiji - stare snage ponovo tu", piše danas nemački list Zidojče cajtung u internet izdanju, navodeći da "centralna zemlja Balkana, Srbija, ima novu vladu" i da su tri meseca posle izbora, 142 poslanika glasala za vladu premijera Ivice Dačića, a 72 bila protiv.

Socijalisti i naprednjaci, koji čine vladu, su, kako prenose nemački mediji, "kao ekstremni nacionalisti 90-ih godina podržavali velikosrpsku ratnu politiku Slobodana Miloševića". Mediji ističu, takođe, da je Dačić pred izbor u svom govoru u parlamentu kao glavni zadatak svog mandata naveo privredni oporavak Srbije, zemlje za koju se kaže da se nalazi pred bankrotom.

Pored toga, dalje približavanje države Evropskoj uniji nalazi se potpuno na vrhu prioriteta Dačićeve vlade, navodi nemačka štampa danas i ističe da je premijer isključio mogućnost priznanja Kosova, za koga se kaže da je "bivša srpske provincija, nastanjena skoro samo Albancima". Mediji prenose, takođe, i da je jedna od glavnih zadataka nove srpske vlade i borba protiv korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track