UHAPŠEN POVRATNIK U OPŠTINI ISTOK ZBOG NAVODNOG RATNOG ZLOČINA Đurić: Nastavljena kampanja zastrašivanja Srba
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

vratio se na kosmet pre tri godine

UHAPŠEN POVRATNIK U OPŠTINI ISTOK ZBOG NAVODNOG RATNOG ZLOČINA Đurić: Nastavljena kampanja zastrašivanja Srba

Politika -

Povratnik Žarko Zarić iz Ljubožde u opštini Istok uhapšen je danas zbog navodnog ratnog zločina i odmah sproveden u Prištinu.

Zarić se na Kosmet vratio pre tri godine, a pre povratka je, navodno, prošao sve bezbednosne i pravosudne provere.

Pre sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO bombardovanja Srbije i SR Jugoslavije Zarić je radio kao policajac.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je hapšenje Zarića brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini.

On je zatražio hitno oslobađanje Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je, kako ističe, pre tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija.

"Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu", navodi Djurić u saopštenju.

On ističe da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.

"Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji", navodi Đurić.

On poziva one koji danas govore o genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji da odgovore kako se u međunarodnom pravu zove proterivanje čitavog jednog naroda, a potom i maltretiranje i zastrašivanje onih koji su uprkos svemu, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i upornosti, ostali da žive u nemogućim uslovima, izloženi stalnim pritiscima i pretnjama.

"I ovo hapšenje je samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje na Kosovu i Metohiji", ukazuje Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kako je najavio, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć.

(Kurir.rs/ Tanjug/ FOTO: Tanjug/ Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track