Najnovije vesti

"MANJE SMO NEGO ZEMLJA" Hladan tuš za predstavnike tzv. Kosova i to u Alabaniji! BESNI ZBOG FUSNOTE
Foto: Printscreen/Koha.net

pogodila ih istina

"MANJE SMO NEGO ZEMLJA" Hladan tuš za predstavnike tzv. Kosova i to u Alabaniji! BESNI ZBOG FUSNOTE

Politika

Kosovo je na „Forumu za ubrzanje konkurencije i inovacija“ u Albaniji predstavljeno fusnotom i zvezdicom, prenosi Kossev.

Zvezdica označava neprejudiciranje statusa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Forumu je prisustvovala kosovska ministarka privrede Rozete Hajdari, a pojedini prištinski mediji pišu da se u Albaniji „desio još jedan skandal i da je Kosovo predstavljeno za stolom sa fusnotom, kako to želi Srbija“.

Ovaj okrugli sto su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Svetski ekonomski forum. Forumu je prisustvovao albanski premijer Edi Rama i drugi političari u regionu.

Ideksonline i Gazeta Ekspress podsećaju da je Aljbin Kurti pre nego što je postao premijer kritikovao predstavljanje Kosova sa zvezdicom.

„Dakle, manje smo nego država, manje nego nezavisni (…) Ova vlada je prihvatila fusnotu koja nam osporava nezavisnost i sklonila je reč republika iz naziva zemlje“, podsećaju na Kurtijevu izjavu sa jedne od sednica kosovske skupštine iz 2012.

To da li će Kosovo biti predstavljeno zvezdicom ili ne, godinama unazad jedan je od kamena spoticanja u odnosima Beograda i Prištine. Prištinska strana je više puta napuštala konferencije i skupove kada je Kosovo bilo predstavljeno fusnotom. Sa druge strane i predstavnici Beograda su otkazivali učešća na konferencijama ili ih napuštali ako se Kosovo predstavi bez fusnote i zvezdice, jer Priština nije poštovala ono što je dogovoreno Briselskim dijalogom.

Dačić: Sve po dogovoru

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je označavanje Kosova sa zvezdicom i fusnotom na regionalnim skupovima dogovoreno između Beograda i Prištine pre nego što se počelo sa dijalogom na visokom nivou, a navođenje Kosova bez zvezdice bilo bi kršenje tog dogovora.

Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što je na jedom skupu u Albaniji samoproglašena država Kosovo označena sa zvezdicom i fusnotu, a to je naišlo na osporavanje u prištinskim medijima, uz navođenje da je učinjeno onako kako Srbija želi.

"Albanija se ponašala u skladu sa pravilima, kako se ponaša Evropska unija i kako se organizuju skupovi u okviru regionalnog predstavljanja. To je u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine postignutom pre nego što je započet dijalog na visokom nivou", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Španije Huan Gonzalesom Barbom.

Sputnjik, tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...