Najnovije vesti

POSLANICI DANAS O ZAKONU O NESTALIM BEBAMA: Na dnevnom redu i Zakon o poreklu imovine
Foto: Marina Lopičić

u Domu Narodne skupštine

POSLANICI DANAS O ZAKONU O NESTALIM BEBAMA: Na dnevnom redu i Zakon o poreklu imovine

Politika

Skupština Srbije počinje novu sednicu, a pred poslanicima će se danas prvo naći Predlog zakona o poreklu imovine i posebnom porezu.

Predloženo rešenje predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Izuzetno je važno i to da nema ograničenja u primeni zakona, tako da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.

Biće ispitivana celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke.

Na zasedanju koje počinje danas, između ostalih se nalazi i Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta - poznatijeg kao "zakon o nestalim bebama".

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Predlog zakona o igrama na sreću, koje je podnela Vlada Srbije.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o dopuni Zakona o parničnom postupku, Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima.

Narodna skupština razmatraće Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Konvenciju o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom (CMR), Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji - faza I) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodice.

foto: Marina Lopičić

Pred poslanicima će biti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznanju vozačkih dozvola, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Vlade Srbije i Vlade Indije.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog vojnog sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Turske, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske o industriji i tehnologiji, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o obavljanju plaćene delatnosti određenih članova porodice članova diplomatsko-konzularnih predstavništava, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Slovačke o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o zapošljavanju izdržavanih lica članova diplomatskih i konzularnih predstavništava, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i vlada ostalih Strana Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope o dogovorima sa zemljom domaćinom o Sekretarijatu Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope.

Takođe, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o bezbednosnoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Nikaragve o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i zvaničnih pasoša.

Narodni poslanici razmatraće Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske u oblasti voda, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti veterinarstva, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Savezne Republike Brazil o bavljenju plaćenim poslovima izdržavanih lica diplomatskog, konzularnog, vojnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Zatim Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama i slivovima od zajedničkog interesa.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji na izgradnji, upravljanju, održavanju, rekonstrukciji i sanaciji gasovoda za transport prirodnog gasa koji prelazi preko državne granice, Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u borbi protiv korupcije u okviru Antikorupcijske inicijative Jugoistočne Evrope sa Protokolom o izmenama i dopunama Memoranduma o razumevanju o saradnji u borbi protiv korupcije u okviru Antikorupcijske inicijative Jugoistočne Evrope.

Razmatraće se i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Grenade o ekonomskoj saradnji, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori.

Tu su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Maroko o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Srbije i Vlade Komonvelta Dominike, Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa br. 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, koje je podnela Vlada Srbije.

Zasedanje će se održati u Domu Narodne skupštine, sa početkom u 10 časova.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja