KURTI POSLAO PISMO TRAMPU: Obavestio ga da će 15. marta početi da ukida takse
Foto: Profimedia, AP

u početku će biti ukinute takse na sirovine

KURTI POSLAO PISMO TRAMPU: Obavestio ga da će 15. marta početi da ukida takse

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, pismom je obavestio američkog predsednika i držvnog sekretara, Donalda Trampa i Majka Pompea, da će Priština od 15. marta početi da ukida takse na srpske i proizvode iz BiH, koje je utvrdila prethodna vlada Ramuša Haradinaja.

Kurti u pismu Trampu i Pomepu iznosi ranije saopštenu odluku da će u početku biti ukinute takse na sirovine.

"To radimo kao izraz dobre diplomatske volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će Beograd recipročno odgovoriti na ove naše akcije i očekujemo da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustave kampanju za odpriznavanje Kosova", naveo je Kurti u pismu, preneo je prištinski portal Ljajmi.

Navodi da je aktuelna prištinska vlada svesna da je tokom poslednje dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije između predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, o "ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom", kao i o, kako kaže, nejasnoćama ko zastupa Prištinu na međunarodnoj sceni i na Kosovu.

Kada je reč o dijalogu, Kurti dalje piše da će to okončati njegova vlada.

"Vlada i ja kao premijer imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje, vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou", naveo je Kurti.

Raduje se, kaže, što će na tom poslu sarađivati sa SAD i EU kada je reč o uspostavljanju mehanizama za nadzor i sankcionisanje kako bi se "obe strane pridržavale obaveza preuzetih po sadašnjim i budućim sporazumima".

Kurti u pismu upoznaje predsednika SAD sa vladinim programom i o obnavljanju dijaloga sa Beogradom.

On uverava Trampa i Pompea da je njegova vlada posvećena rešavanju, kako navodi, preostalih pitanja između Beograda i Prištine, uveren da se to može samo u okviru dijaloga, koji bi bio okončan "uzajamnim priznanjem dveju država".

Kurti je, između ostalog, u pismu naveo da veruje da je to način da se, kako kaže, "Kosovo integriše u međunarodnu zajednicu i postigne istorijski sporazum koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track