Korać: Vlast se igra vatrom u Vojvodini

Korać: Vlast se igra vatrom u Vojvodini

Politika -
To je igranje vatrom, recidiv jednog teškog centralizma i gadnog, opakog, antivojvođanskog nacionalizma, koji, po mom mišljenju, preti da eskalira potpredsednik Skupštine Srbije

NOVI SAD - Potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da je Srbija na pragu ozbiljne političke krize u odnosima između Beograda i Novog Sada, po prvi put od "jogurt revolucije", kojom je režim Slobodana Miloševića ukinuo široku vojvođansku autonomiju 1988. godine.

"Srbija je po prvi put od "jogurt revolucije" na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada, posle te nesrećne odluke Ustavnog suda i najave ekspresne smene na vojvođanskom lokalu, u opštinama i gradovima gde vlast drži Demokratska stranka", rekao je Korać za novosadski Dnevnik.

Ocenio je da vlast u Srbiji nije svesna cele situacije, da se "igra vatrom" u Vojvodini i da ide u tešku političku krizu.

"To je igranje vatrom, recidiv jednog teškog centralizma i gadnog, opakog, antivojvođanskog nacionalizma, koji, po mom mišljenju, preti da eskalira", rekao je Korać.

Podsetio je da Ustav Srbije nije u Vojvodini dobio potreban broj glasova na referendumu 2006. godine i ocenio da odluka Ustavnog suda koji je nedavno osporio pojedine nadležnosti pokrajine upravo potvrđuje koliko su građani Vojvodine bili u pravu kada nisu glasali za taj Ustav.

"Jer, kada se vrlo doslovno primeni slovo Ustava, bez ikakve oblande, Vojvodina se praktično svodi na jednu prćiju koja se samo zove autonomija, a od nje nema ni slova. Kao građanin Srbije, kao neko iz Beograda, moram da postavim pitanje zašto ne može Vojvodina da ima, na primer, predstavništvo u Briselu, a može svaka opština u Srbiji?", naveo je Korać.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track