BAHATOVIĆ! Dušan Bajatović usred krize kupio tri džipa od 15 miliona!
Ojadio budžet... Dušan Bajatović, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Sramno: NAJBOGATIJI DIREKTOR ZEZA KRIZU

BAHATOVIĆ! Dušan Bajatović usred krize kupio tri džipa od 15 miliona!

Politika -

Prekardašio: Dok se država bori s koronavirusom i ekonomskim posledicama pandemije, „Srbijagas“ je 16. aprila potpisao ugovor o kupovini luksuznih terenaca, koje će platiti građani Srbije

U trenutku dok se država bori s epidemijom koronavirusa i ekonomskim posledicama koje će tek trpeti ceo svet, pa i Srbija, socijalista Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas“, kupio je tri terenca - džipa za 14.625.000 dinara (bez PDV)!

Na sajtu „Srbijagasa“ objavljena je javna nabavka za kupovinu tri teretna - terenska vozila, odnosno terenskih vozila do 2.500 kubika. Iako je odluka o pomenutoj nabavci, kako je navedeno u dokumentima, doneta 28. februara 2020, pre uvođenja vanrednog stanja, ona je zbog situacije koja je usledila mogla da bude obustavljena, kako su to uradili drugi državni organi i javna preduzeća. Razlog više je što je kao rok za podnošenje ponuda naveden 10. april, dakle kada je bilo potpuno poznato sa čime se država bori, ali i u kakvoj bi situaciji zbog toga mogla da bude državna kasa.

Samo najnovije

Umesto da iole pokaže odgovornost, Bajatović je posao priveo kraju, pa je tako, kako je navedeno na portalu Uprave za javne nabavke (na sajtu „Srbijagasa“ ova javna nabavka se vodi još uvek kao otvorena), odluka o dodeli ugovora doneta 16. aprila. Posao je dobila firma „Grand motors“, a ovo JP će za tri terenca dati 14.625.000 dinara bez PDV. To znači da će svako vozilo građane Srbije koštati oko 41.300 evra.

Dušan Bajatović nije odgovarao na naše pozive, kao ni na SMS sa konkretnim pitanjima o ovoj nabavci, pa nismo dobili odgovor koja je konkretno vozila kupio. Ali prema navedenoj specifikaciji, jasno je da je reč o luksuznim terencima. U dokumentaciji je navedeno da godina proizvodnje treba da bude 2019/2020, zapremina motor: od 1.995 do 2.000 cm3, a snaga motora od 210 do 215 KS.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Morao da prikoči

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava upozorava da je ova javna nabavka morala da bude obustavljena zbog situacije u kojoj se nalazi zemlja.

- „Srbijagas“ će ovu odluku verovatno pravdati time da je ona bila ranije planirana, ali to nije alibi. Trebalo je prikočiti s trošenjem novca dok se pandemija ne okonča i ne utvrdi da li je ta nabavka neophodna. U pitanju je veliki gubitaš, čiji se gubici pokrivaju iz budžeta države - podseća Ninić i dodaje:

- Uostalom, država je odustala od nekih kapitalnih projekata usled nepredviđenih okolnosti. Trebalo je da se ponašaju racionalnije i da sačekaju instrukcije Vlade.

foto: EPA

NEDAVNO OBNOVILI VOZNI PARK VEĆ KUPILI I 10 AUTOMOBILA ZA 16 MILIONA

„Srbijagas“ je tokom vanrednog stanja imao još jednu javnu nabavku za automobile - raspisali su konkurs za kupovinu 10 putničkih automobila do 1.300 kubika, a rok za dostavu ponuda bio je 1. april. Prema pisanju medija, ovo JP je pomenute automobile platilo 15,8 miliona dinara, odnosno oko 134.000 evra. Razbacivanje novca građana u vreme epidemije osudio je Vojvođanski front. Kako su naveli, nadležne institucije moraju da reaguju na odluku ovog JP da u vreme trajanja pandemije kupuje nove automobile.

OVO JE NARUČIO BAJATOVIĆ

MENJAČ automatski 10-stepeni plus hod unazad • UKUPNA DUŽINA veća od 5.300 mm • UKUPNA VISINA veća od 1.800 mm • UKUPNA ŠIRINA veća od 1.849 mm • MAKSIMALNA TEŽINA PRIKOLICE S KOČNICAMA veća od 3.300 kilograma

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach, Privatna arhiva

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

OVO JE MATEMATIČKI MODEL O KRAJU EPIDEMIJE U SRBIJI

Dan kada nećemo imati nijedan novi slučaj je 26. maj

DR DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ ZA KURIR

Ispitujemo kolektivni imunitet, ali i uticaj sredine na koronavirus

NOVA PRAVILA ZA MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ

Ulaz u Srbiju samo s negativnim testom, a moguć i karantin

RAZVOJNI PUT GAGIJA ARGENTINE

Dragoslav Ilić prošao od mesara do narko-bosa

SAPUNICA ĐOGANI I OSTALI IMA SVOJU CENU

Prodali se za 333.000 evra

STEVAN PIALE U KARANTINU ČEKA ROĐENJE ĆERKE

Strah me je kako ću uklopiti očinstvo i glumu

NEVENA VUKES, ZVEZDA SERIJE ŠVINDLERI, ZA KURIR

Prevara se širi kao virus

NOVI USPEH FILMA LINIJA ŽIVOTA

Ostvarenje Darka Bajića nagrađen u Americi

SPECIJAL KURIRA: 40 GODINA OD SMRTI JOSIPA BROZA TITA

TITOV PAKLENI PLAN O ZATIRANJU SRBA JE POSTOJAO

Ja sam uništio Srbe tako da za sto godina neće postojati!

FENOMEN BROZ

Hohštapler ili velikan

MIĆA STOJANOVIĆ, TITOV KUVAR

Veliki je to mangup i političar bio! PIJANAC - ODLIČAN!

NEDELJA KAD JE ZBOG TITOVE SMRTI PREKINUT MEČ HAJDUK-ZVEZDA

Miloš Šestić: Svi smo plakali

foto: Profimedia

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track