Najnovije vesti

VUČIĆ U KALENIĆU: Novi kop Radljevo-Sever služiće nas sledećih 60 godina! HVALA RUDARIMA (FOTO, VIDEO)
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

kop radljevo

VUČIĆ U KALENIĆU: Novi kop Radljevo-Sever služiće nas sledećih 60 godina! HVALA RUDARIMA (FOTO, VIDEO)

Politika

Otkaza neće biti, ni smanjenja plata, biće i povećane! Dragi rudari, hvala vam, znamo koliko je težak vaš hleb, rekao je predsednik dodajući da je Kolubara srce našeg energetskog i privrednog sistema 

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara".

Vučić je novi površinski kop u mestu Kalenić obišao u 10 sati.

- Dragi rudari, prvo vama da se zahvalim, znamo koliko je težak hleb koji vi zarađujete i za vas i za vaše porodice - kazao je Vučić dodajući da će ovaj novi kop davati Srbiji energiju u narednih 60 godina. 

- Otkaza neće biti, ni smanjenja plata, biće i povećane, Kolubara je srce našeg energetskog i privrednog sistema - dodao je predsednik Srbije. Zahvalio se rudarima koji rade i kada je kiša i sunce i sneg, koji moraju uvek da rade.

- Rudarski basen Kolubara je srce energetskog sistema i srpske ekonomije, a novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever obezbediće ugalj za narednih 60 godina, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je zahvalio svim rudarima, jer, kaže, zna se koliko je težak njihov hleb, kolikim se rizicima izlažu i koliko njihove porodice pate zbog njihovog posla. "Kolubara je srce našeg energetskog sistema i srpske ekonomije. Hvala vam svima, 14.300 radnika, rekao je predsednik.

Vučić kaže da se na kopu Radljevo-Sever radi na otkrivkama od oktobra 2019.  godine, kao i da će tu prvi ugalj biti iskopan 2022. godine. "Gotovo 500 miliona evra biće uloženo u ovaj kop, tim ćemo garantovati oko 60 godina snabdevanja uglja iz ovog kopa, dok se ne bude dalje širio", rekao je Vučić i dodao da će taj kop obezbeđivati oko 13 ili 13,5 miliona tona uglja godišnje.

- Koristimo struju, a ne pitamo se ko radi kako bismo je imali, kazao je on i istakao da nije bilo problema u snabdevanja strujom ni tokom ove poslednje krize.

On je izrazio očekivanje da će rudari imati još bolje materijalne uslove i veća primanja u narednom periodu i dodaoa da je sve to moguće zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici.

foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

"Pred nama veliki i težak zadatak i zajednički moramo sa entuzijazmo i energijom da uđemo u ekonomski opravak zemlje i da iskoristimo potencijal. Uveren sam da ćemo biti najbolji u Evropi", naveo je predsednik.

Vučić ističe da sve međunarodne finansijske institucije kažu da će Srbija lakše podneti krizu nego druge zemljle.

"Država će da investira više i u puteve, pruge i još snaznzije će nastaviti da gradi domove zdravlje, bolnice, kliničke centre i drugo. Javnim investicijama ne samo da možemo da spasemo ekonomiju već i da pomogneo privatni sektor da izađe iz ove situacije. Zzelimo da narod vidi da Srbija čvrsto stoji na nogama i da unesmo tu vrstu optimizma", poručio je Vučić.

foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

Kako kaže, sutra je za nas važan dan pošto će se tada videti kako idu prihodi u maju.

Dodao je da će u junu biti ponovo isplaćen minimlac za preduzetnike, mikro, mala i srednja predueća, kao i 50 odsto za plate velikih preduzeća.

"Potrudili smo se da sve što smo stavili u plan i ispunimo. To je jedan od najboljih planova za opravak u Evropi, koji je zasnovan na realnom novcu", kazao je Vučić.

foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

Kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje "E" garantuju budućnost i održivost "Kolubare". Vučić je novi površinski kop u mestu Kalenić obišao sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, ministrom finansija Sinišom Malim i v. d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, a prisutni su i radnici "Kolubare".

Rezerve uglja na ovom kopu su oko 400 miliona tona što garantuje budućnost i održivost "Kolubare". Radovi na novootvorenom otkopu počeli su u oktobru prošle godine uz angažovanje zaposlenih i postojeće rudarske mehanizacije u "Kolubari".

1 / 7 Foto: Printscreen Pink

Na otkopu Radljevo-Sever trenutno radi 110 rudara, a planirano je da u budućnosti bude angažovano između 500 i 600 rudara. Inače, zalihe uglja u Kolubari su minimum 2,1 milijardi tona i taj rudarski basen godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...