o zajedničkim projektima Srbije i Bugarske

KURIR S VUČIĆEM U BUGARSKOJ: Do Sofije za 3 sata! Hvala Bojku, Bugari su nam prijateljski i bratski narod! (FOTO, VIDEO)

Politika -

SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, tokom posete Bugarskoj, da su Srbija i Bugarska dve prijateljske zemlje, koje rade zajedno na dva velika projekta - autoputu i gasovodu, koji su, ističe, od suštinskog značaja za obe zemlje.

1 / 61 Foto: Dado Đilas

"Obišli smo dva važna projekta, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju", rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda "Balkanski tok", u mestu Krušumski vodopadi.

Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara. Dodao je da je izgradnja "Balkanskog toka" od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske.

"Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima", konstatovao je Vučić. On je zahvalio Bugarskoj na podršci na EU putu, što, kako je rekao, nije uvek lako. Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

1 / 6 Foto: Dado Đilas

Vučić: Obezbedićemo se gasom na dugi period

Vučić je poručio danas da su zajednički projekti Srbije i Bugarske, autoput Beograd - Sofija i gasovod Balkanski tok, od suštinskog značaja za obe zemlje, a posebno je ukazao da će, zahvaljujući tom gasovodu Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period.

1 / 6 Foto: Dado Đilas

"Obišli smo dva važna projketa, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju", rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda "Balkanski tok", u mestu Krušumski vodopadi. Dodao je da je izgradnja "Balkanskog toka" od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske. Vučić je rekao da je obišao radove na izgradnji tog autoputa kod Slivnice i Dragomana i lično se uverio koliko se uspešno odvijaju radovi i čestitao Bugarima.

Kaže da je zatim sa Borisovim otišao u severni deo centralne Bugarske, gde su obišli radove na izgradnji Balknaskog toka, koji je od suštinskog značaja za budućnost Bugarske i Srbije.

"Nisam siguran da ljudi u obe zemlje razumeju sada značaj te investicije. Izgradnja ovog gasovoda će za obe zemllje značiti rast ekonomije i indsutrijske proizvodnje, kao i obezbeđivanje gasa za domaćinstva na dugi period, koji je jedan od najvažnijih energenata", naveo je Vučić. Istakao je da gasovod ima, kako je rekao, strateški i dubinski značaj za napredak investicija u obe zemlje.

"Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari i nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiiti povezivanje bugarskog gasovoda sa srpskim gasovodom na teritoriji Zaječara", kazao je Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU. "Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima", konstatovao je Vučić.

Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako, i dodao da je Bojko nosilac najvišeg ordena Republike Srbije i da ima obavezu da pomaže Srbiji. Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara. Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski. Predsednik je naglasio da niko u Srbiji neće reći nijednu ružnu reč za Bugare i Bugarsku i da Srbi doživljavaju Bugare kao bratski narod i Bugarsku kao prijateljsku državu.

Vučić je dodao da lupom da tražite nekog u Srbiji ko će reći nešto loše za Bugarsku, nećete moći da nađete. "Sve ovo što je organizovao Borisov dovoljno govori o toj bliskosti", dodao je Vučić.

Očekujem da trgovinska razmena raste

Vučić je izjavio danas u Bugarskoj da u budućnosti očekuje još bolju saradnju sa tom zemlju, kao i još veću trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila 1,4 milijardi evra.

- Trgovinska razmena u budućnosti biće veća, mora da bude veća. Bilo je rasta u prva tri meseca ove godine, ali je april bio užasan zbog korone, bio je nepostojeći mesec, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track