SEDAM LISTA NIJE ISPUNILO USLOV: Čeda Jovanović i Velja Ilić vraćaju pare jer su dobili PREMALO GLASOVA!
Foto: Dragana Udovičić, Beta/Branislav Božić

Maler

SEDAM LISTA NIJE ISPUNILO USLOV: Čeda Jovanović i Velja Ilić vraćaju pare jer su dobili PREMALO GLASOVA!

Politika -

Na osnovu poslednjih podataka Republičke izborne komisije (RIK) i preliminarnih rezultata izbora za narodne poslanike, čak šest lista na republičkom nivou nije ostvarilo potreban broj glasova koji bi im omogućio da zadrže novac koji su iz budžeta dobili za kampanju!

Na spisku onih koji će morati da vrate novac - naravno, pod uslovom da su novčana sredstva i uzeli - nalaze se Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), Koalicija za mir Čedomira Jovanovića, pokret Levijatan, zatim „1 od 5 miliona“, Narodni blok Velimira Ilića, kao i koalicija koju je vodio Zoran Živković, ali i manjinska Ruska stranka.

Doduše, rezultati minulih izbora još nisu proglašeni konačnim, ali, kako sada stoje stvari, to pomenutim strankama neće pomoći.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović za Kurir ističe da je, prema važećim zakonskim propisima o finansiranju izbornih aktivnosti, jedan odsto važećih glasova uslov na republičkom nivou da bi se zadržao novac dobijen za kampanju.

- Ko ne osvoji jedan odsto glasova, dužan je da vrati novac koji mu daje država. Za finansiranje izbora odvaja se od 0,07 odsto sredstava iz budžeta u izbornoj godini. Od tog novca se deli izbornim listama 20 odsto pre izbora, a nakon izbora onima koje pređu cenzus sleduje još 80 odsto, srazmerno broju poslanika - navodi Dobrašinović i dodaje da je kvota za manjinske stranke znatno manja - samo 0,2 odsto glasova.

Zoran Živković

Idem s čela stranke

Predsednik Nove stranke Zoran Živković najavio je da se, nakon lošeg rezultata na izborima, povlači sa čela partije.

Kako je rekao, na izbornoj skupštini stranke na jesen neće se kandidovati za predsednika, kao ni za bilo koju drugu funkciju u Novoj stranci. Podsetimo, njegova koalicija je na izborima osvojila 0,3 odsto glasova.

K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja