STOLTENBERG: Susret Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Generalni sekretar NATO

STOLTENBERG: Susret Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu

Politika -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početak kraja dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine.

"Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja", rekao je Stoltenberg za Glas Amerike (VOA).

On je podsetio na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru zapadnog Balkana, počevši od, kako je naveo, "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije Kfora, koja traje već dve decenije".

Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner Severnoatlantske alijanse.

"Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežbe civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje (za KiM), ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija", napomenuo je Stoltenberg.

On smatra da predstojeći susret u Beloj kući uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru.

Prema njegovim rečima, odsustvo Evropske unije u razgovorima u Vašingtonu nije problem za NATO.

"Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju", ističe Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele.

"Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja", poručio je Stoltenberg.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track