Najnovije vesti

SOCIJALISTIMA PALA CENA: Naprednjaci prave vladu možda samo sa Šapićem
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić

Analiza: POČINJE POSTIZBORNO KOMBINOVANJE ZA NOVU VLAST

SOCIJALISTIMA PALA CENA: Naprednjaci prave vladu možda samo sa Šapićem

Politika

Tako stoje stvari Naprednjaci imaju lagodnu poziciju da odlučuju da li uopšte
nekog još da uzimaju za formiranje vlade. SPS im nije neophodan, a i nema čime da se nametne. Prihvatljiv partner je i Spas

Odličan rezultat Srpske napredne stranke (SNS) na upravo završenim izborima ostavio je naprednjacima lagodnu poziciju da biraju koliko žele da šire vladajuću većinu. Činjenica da naprednjacima niko više nije potreban za formiranje vlasti ostavila je Socijalističku partiju Srbije (SPS) u nezavidnoj poziciji.

Ovim je, naime, socijalistima dodatno pala cena jer se izbornim rezultatom, kao rezervni igrač, nametnuo i Spas Aleksandra Šapića, koji je i sam iskazao mogućnost ulaska u novu vladu.

Kombinacije

Sagovornici Kurira ocenjuju da je upitno da li će socijalisti, iako su se pokazali kao dobar partner SNS, dobiti neku ministarsku fotelju imajući u vidu da nisu neophodnu za vladajuću većinu, a nemaju ni čime da se nametnu i trguju. Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, smatra da SNS treba sam da čini vladu.

- I lično sam rekao Vučiću da sam veliki pristalica jednostranačke vlade, jer one koalicione mnogo koštaju, pošto svi nečim ucenjuju i postavljaju svoje uslove. Takođe, i kao glasač, kada jedna stranka čini vladu, znam ko je odgovoran i za dobre i za loše odluke - navodi Šćekić i dodaje:

Saradnja s trzavicama

- Da sam Dačić, kao što nisam, otišao bih u opoziciju jer s ovim rezultatima postoji velika opasnost da se socijalisti utope u naprednjake. Dačić, da ima tu viziju, bio bi stožer opozicije. No, ako bi se već biralo između SPS i Šapića, da sam Vučić, išao bih sa Šapićem i još možda nekoliko eksperata za pojedine oblasti.

S druge strane, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ima više logike da u vladi bude SPS, jer saradnja s njima dugo traje i bez obzira na trzavice, relativno je dobra.

- Takođe, SPS ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, što je bitno, a ulazimo u vreme ozbiljnih političkih događaja u vezi sa Kosovom i ekonomskim pitanjima, pa će Vučiću trebati neko s kim će podeliti političku odgovornost. S druge strane, Šapiću je bolje da ojačava stranku i poziciju kao opozicija i da gradi identitet - ocenjuje Klačar.

Lider Spasa priznaje

Moguće da budem u vladi

Predsednik Spasa Aleksandar Šapić juče je poručio da je moguće da bude u novoj vladi i da će se, ako dođe do takvog razgovora, videti da li postoje isti strateški ciljevi sa SNS.

- Teoretski da, praktično ne znam. Prvo, nož i pogača su kod SNS i Vučića, a njima niko ne treba da formiraju vladu - rekao je Šapić medijima.

Zoran Stojiljković

Moguća je i simbolična pozicija

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da prilikom podele funkcija ne mora da se govori samo o ministarskim mestima. - Postoji mogućnost da se neki partner zadrži u vlasti, ali da se dovede promotivno na neku simboličnu poziciju - smatra Stojiljković.

Ivana Žigić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...