TAČI OTKAZAO PUT U VAŠINGTON: Posle objavljivanja optužnice neće se sastati sa Vučićem, umesto njega ide Avdulah Hoti
Ilustracija, Foto: EPA

panika

TAČI OTKAZAO PUT U VAŠINGTON: Posle objavljivanja optužnice neće se sastati sa Vučićem, umesto njega ide Avdulah Hoti

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je učešće na konferenciji u Vašingtonu u okviru dijaloga sa predstavnicima Srbije, najavljenoj za 27. jun, pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podiglo optužnicu protiv njega zbog ratnih zločina na Kosovu.

"U vezi sa otkazivanjem zvanične posete SAD, kabinet predsednika Kosova je informisao Belu kuću", u saopštenju Tačijevog kabineta.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupa k Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, "specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", piše u saopštenju.

Specijalni predstavnik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je na svom Tviter nalogu da ga je predsednik Kosova Hašim Tači obavestio da ne dolazi u Vašington na sastanak 27.juna.

"Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne reše pravna pitanja u vezi sa ovim optužbama", napisao je Grenel.

On je dodao da se raduje subotnjem sastanku na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti.

(Kurir.rs/Beta/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja