ŠOJGUOV POTEZ ODUŠEVIO SRBE! Evo šta je uradio Putinov čovek stupajući na Crveni trg
Foto: Kurir

ŠOJGUOV POTEZ ODUŠEVIO SRBE! Evo šta je uradio Putinov čovek stupajući na Crveni trg

Politika -

Veličanstvenu Vojnu paradu na Crvenom trgu, održana povodom 75. godišnjice od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu predvodio je general-pukovnik Oleg Saljukov.

Pred početak parade, ministar odbrane Sergej Šojgu je, prolazeći kroz kapiju Spaske kule u Kremlju, tradicionalno skinuo šapku i prekrstio se.

Razlog za takav postupak je činjenica da se na kapiji Spaske kule nalazi ikona Spasitelja (Spasa Smoljenskog) koja je otkrivena 2010. godine.

Ne zna se ko je prekrio ikonu slojem maltera, ali se pretpostavlja da je to učinjeno 1937. godine. Pre komunizma u Moskvi je vekovima postojao običaj da se oni koji prođu kroz kapiju i ispod ikone prekrste.

Predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin je svečanost pratio sa tribina zajedno sa veteranima iz Drugog svetskog rata.

U njegovoj blizini sedeo je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sa sinom Nikolajem.

Na tribinama su bili i drugi visoki zvaničnici i gosti iz inostranstva - 13 svetskih lidera i veliki broj vojnih ministara, među kojima su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Manifestacija je trajala sat i 15 minuta i sastojala se iz tri dela – prvo je Crvenim trgom defilovala pešadija, zatim je prošla mehanizovana kolona, a potom je usledio i najatraktivniji deo programa – avijacijska parada.

Vrhunac je bio kada je šest jurišnih lovaca Su-25 nebo iznad Moskve išaralo bojama ruske zastave. Glavnim moskovskim trgom prodefilovalo je skoro 14.000 vojnika, među kojima je bio i ešalon Garde Vojske Srbije.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track