PROKUPLJE NA UDARU POBESNELE TOPLICE: Vodeni talas prodro u grad, poplavljeno i groblje, meštani očajni
Foto: S.M.

poplavljen i deo grada

PROKUPLJE NA UDARU POBESNELE TOPLICE: Vodeni talas prodro u grad, poplavljeno i groblje, meštani očajni

Srbija -

PROKUPLJE- Tek poslepodne Prokuplje je pogodio ogroman vodeni talas, najpre zbog ogromnog vodostaja reke Toplice, koja je u noći između utorka i srede dostigla nivo od 363 centimetara. Poplavljeno je naselje Gornja Draganja, deo Liparske ulice i ulica Pane Đukić u kojoj je više kuća sa stanovnicima potpuno odsečeno od sveta par sati. Među njima je i beba. Tek kasno popodne posle 16 časova krenula je evakuacija stanovništva. Najveći problem je nastao jer Sektor za vanredne situacije ima samo jedan čamac, pa je on tokom čitavog dana bio angažovan na evakuaciji stanovništva na potezu između Blaca i Prokuplja gde je voda potopila oko 150 kuća. I prokupačko grolje je ugroženo vodenom stihijom.

foto: S.M.

U ovom treutku se čeka da čamac stigne iz Niša, kako bi se evakuisali stanvnici ulice Pane Đukić u Prokuplju.

Inače, ova ulica, kao i Liparska ulica uvek su na udaru. Oni su sa jedne strane reke Toplice kraj fabrike „Leoni“, a sa druge je romsko naselje Mala Guba za čiju odbranu je krajem prošle godine napravljen bedem. Sada sva voda direktno plavi Liparsku i ulicu Pane Đukić, kao i fabriku „Leoni“.

-I prošle poplave isto, kao i ove. Iako smo tada 2014.godine prijavili štetu, dobili i rešenje, nikada nam ni dinar nisu dali. Ovog puta je čak i gore. Čašu vode nam nisu dali. Sada se niko nije ni pojavio, a žena sa detetom je zarobljena u vodi- kaže Zoran Aranđelović građanin Prokuplja kojem je voda ponovo preplavila kuću.

On dodaje da ne može da veruje da su ih opet prepustili na milost i nemilost.

-Trebalo je samo još malo da produže taj bedem sa druge strane i da zauvek reše problem, ali izgleda da se neko dobro ovajdio od tih radova, a nas su ostavili na milost i nemilost prirodi i vodi- komentariše on što je sa druge strane obale reke Toplice napravljen bedem koji štiti romsko naselje.

foto: S.M.

U blačkom i prokupačkom kraju se još uvek ne zna kolika je šteta, niti može da se utvrdi sve dok se voda ne povuče.

Veliki broj stanovnika u selima kod Prokuplja evakuisano zbog poplava

Veliki broj stanovnika u selima opštine Prokuplje evakuisano je nakon što im je poplavilo domaćinstvo.

Iz stotina poplavljenih kuća stanovništvo je smešteno kod rodbine ili će biti evakuisano u privremeni centar u Sokolani u Prokuplju.

U selima Kondželj i Beloljin poplavljeno je 60 kuća sa pomoćnim objektima, dok je u Maloj Plani i Toponici poplavljeno oko 20 seoskih domaćinstava iz kojih je evakuisano 15 uglavnom starijih stanovnika.

Prokupačko prigradsko naselje Gornja Draganja je pod vodom i odsečeno od grada.

U gradu je pod vodom deo gradskog groblja, železnička pruga, teniski tereni.

Reka Toplica probila je bedem kod fudbalskog igrališta Topličanina i prodrla u Liparsku ulicu u Prokuplju, gde je poplavila više kuća i dvorišta.

U toj ulici u jednoj od poplavljenih kuća zarobljena je porodica sa detetom.

Poplavni talas u tom delu dostiže visinu od jedan i po metar, pa se akcija spasavanja ukućana otežano odvija.

(Kurir.rs/S.M./Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track