SRBIJA JE NA DANAŠNJI DAN USTALA U ODBRANU SVOG NARODA: Dan sećanja na one, koji su život dali za našu SLOBODU
Foto: Nemanja Pančić

veliki dan za srbiju

SRBIJA JE NA DANAŠNJI DAN USTALA U ODBRANU SVOG NARODA: Dan sećanja na one, koji su život dali za našu SLOBODU

Politika -

Beogradski odbor Socijalističke partije Srbije je danas, povodom 7. jula, Dana ustanka u Drugom svetskom ratu, poručio da s ponosom treba da se sećamo naših predaka koji su dali život kako bismo mi živeli u slobodi.

7. jul je veliki dan za Srbiju, jer je tada počela oružana borba protiv fašističkih okupatora, te da je Srbija na taj dan ustala u odbranu svog naroda, zemlje i slobode.

"Tog dana za nas je i početak narodno-oslobodilačke borbe, zato se sa ponosom sećamo ne samo Žikice Jovanovića - Španca nego i naših predaka koji su dali život kako bismo mi živeli u slobodi", piše u saopštenju.

Dodaje se da je danas u svetu vidljiv pokušaj relativizacije i uloge pojedinih zemalja i naroda, čak i negiranje zločina koji su počinjeni za vreme fašizma.

"Socijalistička partija Srbije, koja baštini tekovine antifašizma, danas 7. jula, na Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma u Drugom svetskom ratu , podseća na značaj ovog datuma i otpor koji je tada jedna mala Srbija pružila moćnom fašističkom okupatoru. Tako se svrastala u red zemalja antifašističkog pokreta i dala veliki doprinos , ali i ogromne žrtve u borbi protiv fašizma. Te žrtve socijalisti poštuju i odaju priznanje i počast svim antifašistima koji su svoje živote dali za slobodu.

To nas i danas obavezuje da pamtimo, ali i da ne dozvolimo da se fašizam u bilo kom obliku ponovo pojavi. Odupiraćemo se svim neofašističkim pojavama i njihovim protagonistima, jer je Srbija slobodarska i antifašistička zemlja i dostojanstveno neguje i čuva istorijsko pamćenje i slobodu kao tekovinu borbe naših slavnih predaka. Pogotovo socijalisti tu borbu i te žrtve nikad ne zaboravljaju, reko je u svom saopštenju Đorđe Milićević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track