Najnovije vesti

SRBIJA NIKAD JAČA, PREDSEDNIK OBJAVIO REZULTATE: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta!
Foto: Zorana Jevtić

ekonomski pokazatelji

SRBIJA NIKAD JAČA, PREDSEDNIK OBJAVIO REZULTATE: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija proprcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posledica epidemije korona virusa po privredu, oko 5,8 milijardi evra i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da smo prvi u Evropi.

"Mnogo očekujemo i od podrške EU i investicione konferencije koja treba da se održi u septembru ili oktobru i mi bismo sa tim novcem znali šta da uradimo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da se ne možemo porediti sa zemljama EU za koje je namenjeno 390 milijardi grantova pomoći, od čega samo 250 milijardi za mediteranske zemlje. Rekao je da smo zadovoljni rezultatima, kao i da se razgovara sa inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima.

Vučić je rekao da je očekivan pad građevinarstva u drugom kvartalu od 2,6 odsto, ali da su učinjeni pomaci, već u junu, u industriji i u građevinarstvu. On je naveo da je zabeležen rast od 2,3 odsto u industriji, ali da će građevina morati još snažnije da raste i da se ulaže u puteve i železnicu.

Zato se , kako je naveo, ulaže dodatni novac u železnicu, koridore, regionalne pravce, kako do kraja godine ne bi imali negativan rast što će biti ogroman uspeh. Odbacujući različite kritike, kaže da smo minus 1 očekivali na kraju gpodine, a ne u drugom kvartalu, a ispalo je da je drugi kvartal završen na minus 6,5 ili 6,3, a ne na 11, kako su neki predviđali.

"Treći i četvrti bice teški, jer se produžila korona i zato što je pogođen turizam u Beogradu i Novom Sadu, gde su hoteli prazni, a Beograd je bio nosilac turističke industrije i uslužnih delatnosti", rekao je Vučić i dodao da će se tu još videti kako može da se pomogne.

Govoreći o poljoprivredi, kaže da je pšenica rodila za 23 odsto vise nego lane i boljeg kvaliteta, 10 odsto ima više kukuruza, biće ga i za izvoz, rod suncokreta isti, prvi otkosi danas kreću, soja ima najveći rast od preko 20 odsto, a sa repom nismo najbolji.

Poljoprivreda u drugom kvartalu ima rast od dva odsto, što su izuetni rezultati, ocenio je Vučić i napomenuo da poljoprivreda učestvuje sa oko 10 odsto u BDP. Navodi da je odobreno 16 ili 17 projekata za navodnjavanje, od kojih 11 na teritoriji Vojvodine, četiri u Čačku, Topoli, Sviljancu, Negotinu, a biće i u Borči zbog poplava. Vučić je najavio i da se ide u projekte protivgradne zaštite, a glavni centri biće na Fruškpoj Gori i na Bukulji, vrednosti 750 miliona evra, kao i u Užicu. Pozvao je međutim poljorivrednike da se opredele i za osiguranje.

U drugom kvartalu Litvanija ispred nas, ali oni nisu imali tolike probleme sa koronom

Vučić kaže da država mnogo pomaže srpsku privredu, koja je već bila dobro pripremljena, imajući u vidu njenu žilavost i finansijsku stabilnost, i da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezutlati za Irsku i Madđarsku.

Vučić je napomenuo da, ipak, Litvanije nije imala toliko problema sa kovidom kao Srbija.

"U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minus 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto...".

(Kurir.rs/Tanjug) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...