RAZLOG RADOVA U BLIZINI MANASTIRA DEČANI JASAN: Gradnja suprotna zakonu, za SPC ne važi vladavina prava
Foto: Beta

RAZLOG RADOVA U BLIZINI MANASTIRA DEČANI JASAN: Gradnja suprotna zakonu, za SPC ne važi vladavina prava

Politika -

Radovi na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavljeni su do ponedeljka. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM ne važi vladavina prava.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj potvrdio je da su radovi na putu Dečani-Plav u toj opštini privremeno obustavljeni na zahtev tzv. kosovskog premijera Avdulaha Hotija i da se nastavljaju u ponedeljak.

- Ilegalna gradnja u blizini manastira Dečani je suprotna i tzv kosovskom zakonu o specijalnim vezama s jedne strane, a s druge strane to je odnos prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer svi znamo koliko je značajna SPC za opstanak našeg naroda i kao deo našeg indentiteta - rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Takođe, kaže, ne treba zaboraviti da je ovo jedan vid pritiska pred nastavak dijaloga i u Briselu i Vašingtonu.

- Vladavina prava o kojoj često govore predstavnici međunardne zajednice prosto ne važi kada u u pitanju SPC i prava Srba na KiM - rekao je Simić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio na će narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Mediji na albanskom javili su juče da je Kfor stopirao radove na proširivanju puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ali iz Kfora i manastirskog bratstva nije bilo potvrde te informacije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track