ELIZA TEST BI MOGAO PRIVATNO, USKORO KONAČNA ODLUKA Tiodorović: Pozitivan eliza test, ne mora da znači da je i siguran
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nije doneta odluka o testiranju u privatnim laboratorijama

ELIZA TEST BI MOGAO PRIVATNO, USKORO KONAČNA ODLUKA Tiodorović: Pozitivan eliza test, ne mora da znači da je i siguran

Društvo -

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da se pi-si-ar i serološki "eliza" testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese

Branislav Tiodorović je, izjavio da su sve informacije o pi-si-ar i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom "eliza" testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

"Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče pi-si-ara, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove", kazao je Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje pi-si-ar testova.

Nije doneta odluka o "eliza" testiranju u privatnim laboratorijama

Kada je reč o "eliza" testovima, Tiodorović je naveo da bi i ti testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima se vrši pi-si-ar testiranje. Ipak, kako je naveo, još uvek nije doneta odluka za "eliza" testiranje u privatnim laboratorijama.

"Eliza test bi mogao privatno. Međutim, još uvek nismo tu odluku doneli. Biće verovatno brzo doneta. Pretpostavljam na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile i ispunjavaju uslove, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja", istakao je Tiodorović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track