BOCAN-HARČENKO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Ruska vakcina protiv korone je bezbedna! MOŽDA ĆE SE PROIZVODITI U SRBIJI
Foto: Marina Lopičić

Intervju sa ruskim ambasadorom

BOCAN-HARČENKO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Ruska vakcina protiv korone je bezbedna! MOŽDA ĆE SE PROIZVODITI U SRBIJI

Politika -

Srpske institucije mogu da uspostave kontakt s Ruskim fondom direktnih investicija, koji je čelna institucija u ovom poslu, i na osnovu toga saznaćemo kada će i da li će to biti moguće. To je stvar stručnih razgovora, navodi ruski diplomata

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir, koji objavljujemo u sutrašnjem broju, da postoji šansa da se u Srbiji proizvodi ruska vakcina protiv koronavirusa.

- Ovih dana ćemo imati sastanak s predstavnicima rukovodstva Srbije i tu ćemo izneti svoje stavove, šta je sve neophodno... Srpske institucije mogu da uspostave kontakt s Ruskim fondom direktnih investicija, koji je čelna institucija u ovom poslu, i na osnovu toga saznaćemo kada će i da li će to biti moguće. To je stvar stručnih razgovora. Svakako, takva saradnja u globalnom pitanju uklapala bi se u nivo i sveobuhvatnost naše saradnje - rekao je Bocan-Harčenko.

foto: Marina Lopičić

Takođe, otkrio je da je interesovanje za vakcinu "sputnjik V" dosad pokazalo više od 20 zemalja.

- Što se tiče prodaje i saradnje u proizvodnji vakcine, trenutno je interes pokazalo više od 20 zemalja. Za nas je prioritet da najpre zadovoljimo potrebe za vakcinom unutar Rusije. Ali isto tako smo spremni za aktivnu i brzu saradnju kad je u pitanju njena proizvodnja van Rusije - naveo je ruski diplomata.

Posebno je naglasio da su dosadašnje faze ispitivanja pokazale da je pomenuta vakcina delotvorna i bezbedna. Kako je rekao, "pojavljuje se više antitela, što daje visoki i trajni imunitet organizma, na dve godine".

Veliki intervju sa ruskim ambasadorom čitajte u sutrašnjem Kuriru. Bocan-Harčenko je, osim o vakcini protiv koronavirusa, govorio i o kosovskom pitanju, optužbama o umešanosti Moskve u nedavne proteste u Beogradu... Takođe, bilo je reči i o ruskom humanitarnom centru u Nišu, sastavu nove Vlade Srbije, isporuci naoružanja Srbiji...

Zabranjeno prenošenje intervjua bez saglasnosti redakcije Kurira!

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja