DAČIĆ O SASTANKU U VAŠINGTONU: Srbija je za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum
Foto: Printscreen RTS

ultimatum nije put za rešavanje problema

DAČIĆ O SASTANKU U VAŠINGTONU: Srbija je za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da to da li će sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući biti veliki korak napred ili debakl u dijalogu zavisi od toga šta je ko očekivao od sastanka, ističući da je Srbija za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum.

"Pritisci na državu i na čoveka lično će biti veliki, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost i celu državu, ali znam i kako Aleksandar Vučić na to reaguje. Tako da nikome ne savetujem da u slučaju Srbije i Vučića krene putem ultimatuma, to nije put za rešavanje problema, jesmo za razgovore i dogovore ali ne prihvatamo ultimatume", poručio je Dačić.

Dačić je za RTS rekao da se tokom pripreme sastanka govorilo samo o oblikovanju ekonomskog okvira, odnosno o infrastrukturi, uspostavljanju slobode kretanja robe, ljudi, kapitala, ali da su iznenađenja moguća.

"Ako neko očekuje da to bude spektakularni sastanak, da se priča o statusu pojavi u političkom okviru, tu su stvari nepripremljene. Ako neko misli da će kroz skrivenu agendu da izvrši pritisak na Srbiju, ako do toga dođe predsednik Aleksandar Vučić će, siguran sam, odgovoriti onako kako je u najvećem državnom i nacionalnom interesu", rekao je Dačić.

Navodeći da politički sporazum nije pripremljen, Dačić je rekao da i Vučić očekuje iznenađenja na sastanku, ali i da kosovsko pitanje može biti rešeno samo kompromisom.

Na pitanje da li je predstojeći sastanak najteži kad je reč o kosovskom pitanju, Dačić je rekao da je i sam sa Vučićem učestvovao na sastancima i da zna kako izgledaju pritisci na srpsku delegaciju.

"Pritisci na državu i na čoveka lično će biti veliki, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost i celu državu, ali znam i kako Vučić na to reaguje", poručio je Dačić.

On je rekao da će Džerad Kušner, zet i bliski saradnik Donalda Trampa, biti na sastanku, a da je najavljeno da bi potpredsednik SAD Majk Pens ili i sam predsednik Donald Tramp mogli da prisustvuju finalizaciji sporazuma u ekonomiji.

Dačić je istakao da zemlje EU ne gledaju blagonaklono na to što radi SAD jer misle da to treba da radi EU.

"S druge strane, ne može Srbija da ispravlja stvari u međunarodnom poretku, mi ćemo učestvovati u svim aktivnostima koje idu ka rešavanju problema, svi smo svesni da Brisel vrši medijaciju u dijalogu Beograda i Prištine, po rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i da rešenje mora da prođe kroz SB UN", rekao je Dačić.

On je zaključio da se ranije u Vašington nije išlo da se razgovara, već samo na pritisak da Srbija prizna Kosovo, a sada se ide da se traži kompromis.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track