VIDA OGNJENOVIĆ OČITALA LEKCIJU LIDERU DS: Inkvizitor Lutovac da prestane sa čistkom ili podnese ostavku!
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Branislav Božić

VIDA OGNJENOVIĆ OČITALA LEKCIJU LIDERU DS: Inkvizitor Lutovac da prestane sa čistkom ili podnese ostavku!

Politika -

Funkcionerka demokrata zatražila od aktuelnog predsednika da odmah povuče odluku o izbacivanju iz stranke Lečića, Milojičića, Božovića i Milosavljevića

Vida Ognjenović, visoka funkcionerka DS, pozvala je juče predsednika te partije Zorana Lutovca da povuče odluke o isključenju više funkcionera iz stranke i da im se javno izvini ili da podnese ostavku.

Izvršni odbor stranke isključio je iz DS Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Balšu Božovića i Branislava Lečića.

foto: Dragana Udovičić

Isterao najborbenije

Ognjenovićeva ističe da je Lutovac iz stranke isključio najborbenije i najaktivnije članove, koji su doprineli da se čuju demokratski principi.

- Lutovac se iz nekog razloga ponaša kao veliki inkvizitor i sprovodi čistke - rekla je Ognjenovićeva i poručila da je deo demokrata raspisao izbornu skupštinu kako bi spasli stranku od onih koji su, kako kaže, protiv demokratije.

- Teško je poverovati da se ovo dogodilo u DS i veoma je teško objasniti ovakav postupak. Ovo se zove uzurpacija, samovlašće, grubost i nedemokratičnost. Zaprepšćeni smo da predsednik DS zaobilazi debatu, razgovor i glasanje i donosi odluke s krnjim Predsedništvom - rekla je Ognjenovićeva na konferenciji za novinare.

foto: Marina Lopičić

Funkcioner DS Dragoslav Šumarac je kazao da oni ne priznaju odluku Lutovca.

Odmazda

Negodovao je što je rukovodstvo DS optužilo isključene članove da rade za Vučića jer, kako kaže, jedan od njih Slobodan Milosaveljević je žrtva aktuelne vlasti i preživeo je torturu, dok je, recimo Balša Božović u parlamentu „razotkrivao malverzacije vlasti“.

Nezadovoljni deo DS je raspisao unutarstranačke izbore za 26. septembar, koje aktuelno rukovodstvo ne priznaje.

Zbog toga je isključeno više funkcionera, a tu odluku ne priznaje deo stranke koji sprovodi izbore.

foto: Privatna arhiva

Predsednik Statutarne komisije DS Srđan Sandić kaže da se više od godinu dana vodi hajka protiv ovog organa s ciljem da se diskredituje.

- Ni ja niti većina članova nemamo lični sukob s predsednikom stranke. Imamo problem kada neko misli da je moguće da se preskaču procedure, pravilnici i akti. Imamo problem kada neko misli da je iznad Statuta DS i cele organizacije, koja postoji već 30 godina, makar se on zvao i Zoran Lutovac. Ukoliko bismo mi prihvatili takvo ponašanje predsednika, DS bi prestao da postoji - rekao je Sandić.

Kurir.rsE. K. Foto: Zorana Jevtić, Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja