Najnovije vesti

NAJTEŽA TEMA STIGLA NA BRISELSKI STO: Priština uzurpirala ono za šta Beograd plaća kredite u stotinama miliona evra
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

pravo polažu obe strane

NAJTEŽA TEMA STIGLA NA BRISELSKI STO: Priština uzurpirala ono za šta Beograd plaća kredite u stotinama miliona evra

Politika

Jedna od najtežih tema u pregovorima Beograda i Prištine - pitanje imovine, stigla je na briselski sto, a pravo polažu obe strane, ali su materijalni dokazi na strani Srbije.

Za ono što je Priština uzurpirala, Beograd i dalje redovno plaća kredite koji se mere stotinama miliona evra, a milionima se meri i vrednost privatne imovine Srba koji bitku za ono što im je oteto vode pred kosovskim institucijama.

Jezero od kojeg zavisi najveći deo kosovske privrede i stanovništva - vodu iz Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika pokrajine, a gotovo polovina severa struju dobija iz hidroelektrane Gazivode. Bez te vode ne bi mogla da funkcioniše ni termoelektrana Obilić. Beograd proizvodi vodu i eneregiju, a Priština je samo isporučuje do potrošača i ubira prihode.

Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine, kaže da je jedino pravo rešenje da dođe do podele proizvodnje i distribucije gde bi Beogad apsolutno kontrolisao proizvodnju, a Priština distribuciju.

"I u takvim tržišnim uslovima gde jedna strana kupuje, a druga prodaje, obe strane gube ukoliko nema zajedničkog interesa čak i finansisjkog. To bi na duži rok obezbedilo tržišni mehanizam za pomirenje i stvaranje emonomske sasradnje Prištine i Beograda a samim tim i kreiralo uslove za normalizaciju na drugim poljima", ističe Mijačić za RTS.

Normalizacija odnosa cilj je i pregovora u Briselu gde je na dnevni red posle sedam godina stiglo pitanje imovine u pokrajnini. Oko 60 odsto, prema podacima Kancelarije za KiM, pripada Republici Srbiji, njenim građanima i SPC.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da se još razmatra koncept razgovora o imovini.

A kada se usvoji koncept, pregovaraće se o Brezovici, nacionalnom parku Šar-planina, aerodromu, vlasništvu EPS-a, Pošte, Srbijašuma, Železnica, svemu što je Priština jednostranim potezima od 2008. godine konfiskovala i proglasila svojinom tzv. Kosova.

Duško Čelić, docent na Pravnom fakultetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatra da Srbija mora da insistira na restituciji državne, javne i društvene svojine.

On kaže da mora da se insistira na uvođenju nekog međunarodnog mehanizma kako se bi prepustilo vlastima u Prištini da presuđuju i izvršavaju po tim pitanjima.

Tačna vrednost srpske imovine na Kosovu i Metohiji nije poznata, ali se meri milijardama evra. Samo imovina EMS-a i EPS-a u pokrajini vredi gotovo tri milijarde.

(Kurir.rs/Tanjug/ RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...